2018. 05. 15. - 09:05

A fogak kinézete elárulja, hogy működik a szívünk?

A fogak kinézete elárulja, hogy működik a szívünk?

A fogak és a szív egészségének összefüggését már egy évszázada kutatják a szakemberek, számos tanulmány kapcsolta össze a kettőt egymással. Valóban van kapcsolat közöttük, de hogyan?

A szakembereket évtizedek óta érdekli, miként kapcsolódik össze a fogak és a szív egészsége. Számos tanulmány foglalkozott vele, miként befolyásolja a szájhigiéniai és a fogak állapota általános egészségünket. Az egyik szerint a fogágybetegség összefüggésbe hozható az ateroszklerotikus vascularis betegséggel, s a diabétesz korai jele lehet.
 
Egy másik rámutatott arra, hogy az ínybetegség és a kevesebb fog az iszkémiás stroke esélyét növeli.
 
Fontos, hogy vigyázzunk a fogainkra - egész testünkre nézve
Fontos, hogy vigyázzunk a fogainkra - egész testünkre nézve
 
A folyamatban levő, előzetes kutatások most rámutattak arra is: hogy milyenek a fogaink éveink előrehaladtával, az elárulja, hogyan működik a szívünk.
A kutatás, melyet a New Orleans-i Tulane Egyetem Egészségügyi és Trópusi Medicina Iskolája, valamint a Bostoni Harvard T.H. Chan Közegészségügyi Iskolája vezetett,  elsőként koncentrál arra, milyen befolyást gyakorol a középkori fogvesztés az egészségre.
 
A korábbi kutatás a kumulatív fogvesztésre fókuszált, melybe a gyermekkoriban, tinédzserkorban elveszített fogak is beletartoztak, melyeket trauma, fogszuvasodás, sőt fogszabályzás következtében vesztettek el – mondta dr. Lu Qi, a Tulane Egyetem epidemiológia professzora.
 
A folyamatba levő kutatásban Qi és kollégái nagyméretű tanulmányokat analizáltak, felnőttekről, akik átlagosan a 45-69 éves korosztályba tartoztak, nem voltak kardiovaszkuláris betegségeik és önként jelentették a fogaik számát. A nyomokövetéses kérdőívben egy 8 éves időszak alatti fogvesztéseikről számoltak be.
 
A kutatók azt vizsgálták, hogy akiknél nem volt fogvesztés, egy vagy több foguktól kellett megválniuk, azok tapasztaltak-e szív- és érrendszeri problémát 12-18 év alatt.
 
Rájöttek arra, hogy a 2 vagy ennél több fog elvesztése középkorúként összefüggésbe hozható a szív- és érrendszeri betegségek megnövekedett kockázatával.
 
Növeli a szív- és érrendszeri betegségek esélyét, ha kettő vagy több fogunk hiányzik
Növeli a szív- és érrendszeri betegségek esélyét, ha kettő vagy több fogunk hiányzik
 
„Vagyis, a száj állapota jó figyelmeztetés lehet – hívta fel a figyelmet dr. Ann Bolger, a San Francisco-i Kaliforniai Egyetem emeritus professzora. – A periodontitisben szenvedőknél gyakoriak a rizikófaktorok, melyek nemcsak a szájat teszik ki veszélynek, hanem a szívet és az ereket is. Azt azonban, hogy konkrétan az egyik okozná a másikat, egyelőre nem bizonyítottuk.”
 
A tanulmány elején a 25-32 foggal rendelkező résztvevőknél a 2 vagy ennél több fog elvesztése 23 százalékkal növelte meg a szív- és érrendszeri betegségek valószínűségét. Azoknál pedig, akiknek 17 saját foguk volt a kezdetekkor, 25 százalékkal nőtt az esélyük a kardiovaszkuláris betegségekre.
 
Azoknál viszont, akik csak egy fogat veszítettek el, nem volt kimutatható jelentős kockázatnövekedés.
 
A szakemberek hozzátették, hogy a megnövekedett esélyt nem befolyásolták egyéb tényezők, így a magas vérnyomás- és koleszterinszint, vagy a cukorbetegség sem.
 
Kapcsolódó cikk:
 
 
 
B.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.