2023. 11. 16. - 09:40

A technológia sokkal jobb fogakat eredményez – gyerekeknél is

A technológia sokkal jobb fogakat eredményez – gyerekeknél is

A fejlett technológiai eszközök jelentős mértékben javítják a fogászati egészséget - az elektromos fogkefétől a robottal végzett műtétekig.

A technológia alkalmazása jelentős mértékben javítja a gyermekek fogászati egészségét is – mutatott rá egy új tanulmány.
 
A Hebrew University-Hadassah Fogorvostudományi Kar új kutatása szerint itt az ideje a technológiai eszközökre váltani, ha a gyermekek fogainak tisztításáról, karbantartásáról van szó.
 
Az International Journal of Pediatric Dentistry folyóiratban megjelent randomizált, kontrollált vizsgálat szerint az oszcilláló-forgó (O-R) elektromos fogkefék például lényegesen hatékonyabban csökkentették a lepedék mennyiségát és a fogínygyulladást kisgyermekeknél (3-10 éves korig), mint a manuális fogkefék.
 
A technológia sokkal jobb fogakat eredményez – gyerekeknél is
A technológia sokkal jobb fogakat eredményez – gyerekeknél is
 
Az ínygyulladás az ínybetegség gyakori formája, amely fogak elvesztéséhez és egyéb, súlyos állapotokhoz vezethet.
 
Kisgyermekek körében a fogszuvasodás és az ínygyulladás általában széles körben elterjedt probléma – 9 hónapos és 6 éves kor közöttiek akár a gyerekek 74 százalékát érinti. Az első üregek kialakulásának valószínűsége az életkor előrehaladtával növekszik.
 
Az ötéves gyermekek több mint 50 százalékánál találtak fogszuvasodást. A tanulmányok azt is kimutatták, hogy a fogínygyulladás előfordulási gyakorisága gyermekeknél akár 91 százalékos is lehet.
 
„A kisgyermekek szeretnek elektromos fogkefét használni, a legtöbb tanulmány azonban csak arra összpontosít, hogy az elektromos vagy kézi fogkefék jobban csökkentik-e a fogszuvasodást és ínygyulladást okozó lepedéket a felnőtteknél – mondta el Avi Zini professzor, a Hebrew University Hadassah Fogorvosi Kar dékánja. - Amíg a gyerekek a gyártó utasításai szerint használják elektromos fogkeféiket, azoknak igen jótékony hatást kell gyakorolniuk a szájüregük egészségére.”
 
A vizsgálat során a kutatók két csoportot követtek nyomon négy héten keresztül: a 3-6 éves gyerekeket, akiknek a szülei mosták az elsődleges fogukat, valamint a 7-10 éveseket, akik maguk mosták elsődleges és maradandó fogaikat.
 
Bár a fogkefével végzett fogmosás is csökkentette a lepedéket és a fogínygyulladás esélyét, a gyerekek lényegesen jobb eredményeket értek el az elektromos fogkefe alkalmazásával.
 
A négyhetes vizsgálatot követően a 3–6 éves gyermekek több mint felénél (55,7 százalékánál) jelentősebb volt a teljes szájban a plakkmennyiség csökkenése és 34,3 százalékkal volt jelentősebb a szájban.
 
A 7–10 éves gyermekek túlnyomó többségénél (94,5 százalékánál) nagyobb volt a plakk csökkenése az egész szájban és 108,4 százalékkal volt jelentősebb a szájban. Ezen túlmenően a 7-10 éves gyermekeknél a teljes szájüregi ínygyulladás 14 százalékkal, míg a szájhátsó ínygyulladás 18,8 százalékkal csökkent.
 
A fogápolásban manapság minirobotokat is tesztelnek a kutatók. Erről bővebben itt olvashatsz.
 
Ahogyan a fogápolásban az elektromos fogkefe vagy a minirobot, úgy a fogászati beavatkozásoknál ma már a robotika jelent nagyobb pontosságot és hatékonyságot. 
 
 
L.A.
 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.