2019. 11. 28. - 10:40

Ártalmas a fogimplantátumra az e-cigaretta?

Ártalmas a fogimplantátumra az e-cigaretta?

Az e-cigarettát a hagyományos dohány biztonságosabb változataként tartják számon. A teljes testre – így a fogpótlásra – gyakorolt hatása azonban kérdéses.

Noha az e-cigaretta a köztudatban a hagyományos dohány egészségesebb verziójaként létezik, teljes egészségügyi hatása a szervezetre nem ismert. Az e-cigaretta kisméretű fűtőegységet tartalmaz, mely elpárologtatja a folyadékot.
 
Nem jut füst a szájba, a gőzben azonban van nikotin és egyéb kémiai anyagokat is belélegzünk. A gyakran jelentett mellékhatások között ismert a száj és a torok szárazsága, irritációja.
 
Ezek a tényezők kétségtelenül nem segítenek a gyógyulási folyamatban, miután egy fogpótlást elkészíttettünk. Olyan környezetet hozunk létre ugyanis, amely elősegíti a fogszuvasodást.
 
Az e-cigaretta sem feltétlenül segíti a gyógyulást fogpótlás esetén
Az e-cigaretta sem feltétlenül segíti a gyógyulást fogpótlás esetén
 
A Public Health England folyóiratban publikált felülvizsgálat szerint az e-cigaretták 95 százalékkal kevésbé ártalmasak az egészségre, mint a hagyományos dohány, s jelentős befolyást gyakorolnak azokra, akik szeretnék abbahagyni a cigarettázást.
 
Dr. Nigel Carter, a Brit Fogászati ​​Egészségügyi Alapítvány vezérigazgatója kiemelte: a közelmúltban jelentős tendencia figyelhető meg az e-cigaretta használat terén, s elsőszámú segédeszköz azok számára, akik leszoknának a dohányzásról.
 
Az ehhez hasonló, biztonságosabb eszközök igen hatékonyak lehetnek a leszoktatásban, s ezt az orvosok is nagymértékben támogatják.
 
Fontos lenne hozzájárulni, hogy minél több ember a leszokás útjára lépjen – emelik ki a szakemberek, meglátásuk szerint ugyanis a populáció közel fele nem ismeri a dohányzás ezen biztonságosabb alternatíváit.
 
László Adrienn
 

 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.