2020. 12. 15. - 10:35

Az állkapocs „újrahangolása” az öregedő arcot is fiatalíthatja

Az állkapocs „újrahangolása” az öregedő arcot is fiatalíthatja

Az évek száma nemcsak bőrön látszik meg – az arcprofil is módosul. Tudtuk-e azonban, mi ennek az oka? Fogászati beavatkozással arcunk is korrigálható, s fiatalosabbá tehető.

Mivel az idő múlásával a bőr elveszíti rugalmasságát és tónusát, foltosság, szárazság jelentkezik rajta. Megváltozik ugyanakkor az arcprofil is – súlyosbítva a ráncok jelenlétét, de a fogproblémákat is.
 
Sokan nem gondolnák azonban, hogy az arc öregedésének egyik legfőbb oka, ha rosszul áll az állkapocs. Módosul az igazodása, ezért a fogakon is az öregedés jelei látszanak, az állkapocs pedig egy napon fájni kezdhet, s állkapocsízületi gondok merülhetnek fel.
 
Első cikkünkben beszámoltunk arról, hogy a fogak és a rosszul beállított állkapocs rögzítésére ma már van mód.
 
Az állkapocs korrigálása az arc fiatalosságát is visszahozhatja
Az állkapocs korrigálása az arc fiatalosságát is visszahozhatja
 
Hogyan zajlik azonban a helyreállítás?
 
Az állkapocs „újrahangolására” vonatkozó, legjobb megközelítés a probléma gyökerére összpontosít. Az állkapocs-műtét és a teljes száj-rekonstrukció agresszív megoldások, s bár működnek, jelentős mértékben invazívak.
 
Pozitívum, hogy ezek az eljárások holisztikus megközelítést alkalmaznak, amely magába foglalja a csont szerkezetét, a fogakat és a harapást is. Gyakran használnak különféle módszereket, beleértve a fogszabályozást és az ún. ortognathiás műtétet a parodontális ellátás mellett.
 
Az új anyagok és módszerek természetes hatású eredményeket is nyújtanak. Mivel az okra és a hatásokra egyaránt koncentrálnak, hosszútávú megoldást kínálnak. A felépülési idő a munka mértékétől és a fogak jelenlegi állapotától függ.
 
Egy másik lehetőség is van, mely lemond a műtéttel járó invazivitásáról és a fogszabályozás okozta kellemetlenségekről. Az arcemelő fogászat példának okáért a megfelelő állkapocs-helyzetre összpontosít - ez optimalizálja az állkapocs igazítását egy fiatalosabb arc és a természetesebb arcprofil érdekében.
 
A módszernek számos előnye van. A páciensek az eljárás megkezdése már előtt láthatják, mire számíthatnak.
 
A beavatkozás nem jár műtéttel vagy más invazív technikával, ami csökkenti a szövődmények kockázatát.
 
Sok ember halogatja a fogászati kezeléseit, mert tart a fájdalmas, kellemetlen élményektől. A fogászati innovációk azonban arra törekszenek, hogy a páciensek felülkerekedhessenek félelmeiken – ami egyébként kritikus fontosságú, hiszen a fogászati beavatkozásokkal számos egyéb egészségügyi gond kezelhető.
 
Ráadásul a fogászati problémák más krónikus egészségügyi állapotokhoz is köthetők, például a szív- és érrendszeri betegségekhez.
 
Ne feledjük, hogy a fogak javítása csupán az előnyök kezdete, amelyeket rövidesen érzékelni fogunk – esztétikai és fizikai tekintetben egyaránt.
 
A mai fogászati eljárások pedig egyre kevésbé invazívak és fájdalmasak, figyelembe veszik a páciensek tapasztalatait. Az eredmény: lassan egyáltalán nem kell majd félni a fogorvos meglátogatásától.
 
László Adrienn
 
 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.