2018. 04. 03. - 10:30

Cukormentes rágógumi előzheti meg a fogszuvasodást?

Cukormentes rágógumi előzheti meg a fogszuvasodást?

Klinikai tanulmányok szerint a cukormentes rágógumi rágása 20 percen át – minden étkezés után – segíthet a fogszuvasodás megelőzésében.

Arról talán már hallhattunk, hogy a cukormentes rágógumi használata növeli a nyálképződést, s ez eltávolítja az ételmaradékokat, valamint egyéb törmelékeket a szájból. Semlegesíti a baktériumok által termelt savakat is, ráadásul betegségek ellen harcoló anyagokat állít elő.
 
Ha nő a nyálképződés, az több kalciumot és foszfátot is hoz magával, hogy segítsen megerősíteni a fogzománcot.
 
A rágózás nem helyettesíti a teljeskörű fogápolást a szuvasodás megelőzésében
A rágózás nem helyettesíti a teljeskörű fogápolást a szuvasodás megelőzésében
 
Csupán egy dolgot kell tennünk: olyan rágógumit kell beszereznünk, amelyben egész biztosan nincs cukor. A cukormentes rágók legtöbbje manapság szuvasodást nem okozó édesítőkkel készül, így aszpartám, xylitol, szorbitol vagy mannitol felhasználásával.
 
Természetesen a cukrot tartalmazó rágógumik is növelik a nyáltermelődést, de mivel cukor is van bennük, ezt a plakk képződéshez hasznosítják a baktériumok és savat alkotnak, melyek aztán hozzájárulnak a fogszuvasodáshoz.
 
Több kutatásra van azonban szükség ahhoz, hogy a kutatók meghatározzák a cukrot tartalmazó rágógumik hatását a szuvasodásra.
 
Fontos persze tudni azt is, hogy a rágózás nem helyettesíti a napi többszöri fogmosást. Napi kétszer biztosan fogat kell mosni, fluoridos fogkrém használatával,s megtisztítani a plakkoktól a fogak közét napi egy alkalommal, fogselyem segítségével.
 
Kapcsolódó cikk:
 
 
 
B.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.