2018. 03. 29. - 10:13

Miért olyan rossz reggel a leheletünk?

Miért olyan rossz reggel a leheletünk?

Nemcsak azért lehet reggelente kellemetlen szagú a szánk, mert nyolc órája nem mostunk fogat. Sajnos, azok a jóreggelt-csókok sokszor csak a filmekben esnek jól.

A rossz szájszag bizony képes kínos dolgokat művelni – példának okáért azok a könnyed reggeli csókok nem mindig lehetnek olyan kellemesek, mint a filmvásznon. Sőt, akár el is kedvetleníthetik a partnert.
 
De vajon miért olyan rossz szagú reggel a szánk? Az egyértelmű, hogy legalább 8 órája nem mostunk fogat, mivel aludtunk. Több dolog is van viszont, ami kellemetlen leheletet okozhat ébredéskor.
 
A rossz leheletet több tényező is okozhatja
A rossz leheletet több tényező is okozhatja
 
A nyál tisztítja a rossz szagot kiváltó baktériumokat, vagyis, ha nem termelődik elég nyál evésekor, ezen baktériumok száma megszaporodik. Minél szárazabb a száj, annál nagyobb az esély arra, hogy reggelre kellemetlen lesz a leheletünk.
 
A szájon át lélegzés, a horkolás és bizonyos gyógyszerek is hozzájárulhatnak a szájszárazsághoz.
 
A reggel rossz lehelet azonban komolyabb betegséget is jelezhet. A legtöbb esetben nem erről van szó, de a szokatlanul kellemetlen szájszag mögöttes indokot sejtet. Az egyik első
jele például az ínybetegségnek. Gyakori, hogy fertőzést jelez, gyomor-bélrendszeri problémára utal.
 
Érdemes tehát felkeresni orvosunkat és megvizsgáltatni magunkat, mi állhat a háttérben.
 
A rossz szájszag kezelése érdekében egyébként reggelente egy dolgot tehetünk: mossuk a fogunkat 2-3 percen át, alkalmazzunk nyelvkaparót és alkoholmentes szájöblítőt.
 
Annak érdekében pedig, hogy a betegségeket, problémákat kizárjuk, látogassunk el a fogorvoshoz!
 
Kapcsolódó cikk:
 
 
 
B.A.

 

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.