2021. 01. 12. - 10:35

Fogak - Így alakítsunk ki egészséges szokásokat 2021-ben

Fogak - Így alakítsunk ki egészséges szokásokat 2021-ben

Sokan fogadják meg: egészségesebbek lesznek és jobban néznek majd ki a következő esztendőben. Nos, ezt elkezdhetjük megfelelő fogászati higiéniával is!

Nagyon helyes gondolat megfogadni, hogy következő évtől egészségesebbek leszünk. Természetesen erősíthetünk naponta az edzőteremben vagy futhatunk is a környéken, de más módjai is vannak annak, hogy egészségesebbek, sőt szebbek legyünk.
 
A rendszeres fogmosás és fogselymezés nemcsak mások figyelmét felkeltő mosolyt eredményez – kutatások szerint általános egészségünket is óvja.  
 
Egyre több kutatás világít rá arra, amit a fogorvosok már évtizedek óta jól tudnak: a száj és a fogak egészsége közvetlen hatással van az egész testre.
 
A rendszeres fogápolással rengeteget tehetünk általános egészségünkért is
A rendszeres fogápolással rengeteget tehetünk általános egészségünkért is
 
Hogyan? A száj felelős első körben az emésztési folyamatért, ugyanakkor potenciális bejutási lehetőség a kártékony baktériumok számára.
 
Alapvetően, minden szájban található baktérium képes bejutni a véráramba, átjutni a testen és károsítani a belső szerveket. A kutatók szerint ez az oka annak – s ezt több tanulmány is alátámasztja -, hogy a különféle száj- és fogászati állapotokkal (például ínybetegséggel) élők körében magasabb a szívbetegség, a diabétesz, sőt az Alzheimer-kór kialakulásának esélye is.
 
A mindennapos, megfelelő szájhigiénia nemcsak eltávolítja a lepedéket és az ételmaradékokat, amelyek szuvasodáshoz vezethetnek. Csökkenti a veszélyes szájbaktériumok mennyiségét is, amelyek bejuthatnak a szervezetbe.
 
A hatékony eljárás pedig cseppet sem bonyolult. Mindenkinek csak az alábbi szabályokat kell betartania.
 
-Mossunk fogat 2 percig reggel és este.
 
-Fogselymezzünk, mielőtt aludni térünk.
 
-Öblítsük ki a szánkat alkoholmentes szájöblítővel.
 
Fontos az is, hogy fogorvosunkat legalább évente két alkalommal keressük fel és ellenőriztessük le, minden rendben van-e, valamint végeztessük el a tisztítást-fogkőleszedést.
 
Így a problémákat előbb kezeli a fogorvos, mint hogy azok valós gondot okoznának és általános egészségünket is megvédjük.
 
Tippek a szájhigiéniához
 
Ha nem tudjuk, mikor jár le a 2 perc, állítsunk be időzítőt és így mossunk fogat. Ha nem fogselymezünk rendszeresen, először csak heti pár alkalommal tegyük és fokozatosan álljunk át a mindennapos rutinra.
 
Érdemes tudni: ahogyan a sportolás hatása is megmutatkozik 2-3 hónap alatt, ez a megfelelő szájhigiéniára is igaz!
 
László Adrienn
 
 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.