2020. 03. 24. - 10:35

Fogak közötti rés – mikor kell orvoshoz fordulni?

Fogak közötti rés – mikor kell orvoshoz fordulni?

A diasztéma vagy fogak közötti rés több okból jelentkezhet – van-e mód a megelőzésre és mikor érdemes felkeresni fogszakorvost?

Amikor a fogak között legalább 0,5 milliméteres rés található, diasztémáról beszélünk. A jelenség általában látványos, különösen az első fogak közt.
 
Mint arról már szó esett cikkünk előző részében, több okból jelentkezhet a probléma, ám kezelése nem feltétlenül szükséges. A kezelési lehetőségekről szintén volt már szó.
 
Kérdés azonban, vajon van-e mód a diasztéma megelőzésére és mikor érdemes orvoshoz fordulni miatta?
 
A fogak közötti rés kialakulásának megelőzése nem lehetséges – ugyanakkor, ha annak hátterében ínybetegség vagy különféle szokások húzódnak meg, segíthet, ha betartjuk a megfelelő higiéniai szabályokat.
 
A fogak közötti rés bezárására van lehetőség
A fogak közötti rés bezárására van lehetőség
 
Naponta kétszer biztosan fogat mosunk; naponta fogselymezünk, s rendszeresen járunk fogorvoshoz ellenőrzésre, valamint a fogak tisztítása céljából. Fontos kerülni az ujjszopást, ebben segítenünk kell a gyermekeknek – mielőbb hagyják abba ezt a rossz - és fogászati problémákat kiváltó - szokást.
 
A diasztéma elkerülhető azzal is, ha helyes nyelési szokásokat alakítunk ki, előfordulhat ugyanis, hogy nem megfelelő nyelési reflex miatt jelentkezik a fogak közötti rés.
 
A kezelés mindenképp csökkentheti vagy megszünteti a legtöbb diasztémát. A rés ezt követően zárt marad, hacsak a páciens nem tér vissza egy rossz szokásához vagy nem tartja be a fogorvos utasításait – ezzel újra előidézheti.
 
Mikor érdemes orvoshoz fordulni?
 
A fogak közötti rés okán akkor célszerű felkeresni a fogorvost, ha mi magunk vagy gyermekünk diasztémája miatt aggódunk. Kétségtelen: esztétikai oka lehet annak, ha kezelést szeretnénk.
 
A gyerekeket még 7 éves koruk előtt érdemes megvizsgálnia egy fogszakorvosnak a fogszabályzás szempontjából is - fontos, hogy időben lépjünk, ha szükség van erre. A szakember ilyenkor azonosítja a diasztéma mögöttes okát, s ha kell, kezelést is javasol.
 
László Adrienn
 
 

 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.