2020. 03. 19. - 10:30

Fogrés: hogyan kezelhető a diasztéma?

Fogrés: hogyan kezelhető a diasztéma?

Nem kevés embernél jelentkezhet a fogak közötti rés, orvosi szóval a diasztéma – több okból kialakulhat. De milyen tünetekkel járhat és hogyan kezelhető?

Sok olyan emberrel találkozhatunk, akinek látványos rés van a fogai között, legalább 0,5 milliméteres. A jelenséget diasztéma néven említi az orvostudomány.
 
Több okból is kialakulhat, mint arról előző cikkünkben már szó esett.
 
Milyen tünetekkel járhat azonban?
 
A diasztéma egyetlen árulkodó jele az, hogy a fogak közötti rés látható. Ha meglazulnak a fogak – például ínybetegség miatt – akkor az ember kényelmetlenséget és fájdalmat tapasztalhat, különösen evés közben.
 
Ilyenkor fényes, piros lehet az íny és megduzzadhat, érzékennyé válhat, vérezhet. Ínyvérzés, az íny csökkenése, rossz lehelet, laza fogak jellemzik az állapotot.
 
A diasztéma diagnosztizálása egyértelmű – hiszen a fogorvos a fogak vizsgálatakor felismeri a rést.
 
A fogak közti rés kezelésére több lehetőség is van
A fogak közti rés kezelésére több lehetőség is van
 
Kezelési lehetőségek
 
A fogak közötti rés kezelése nem feltétlenül szükséges, különösen akkor, ha a rés a fogak mérete és az állcsont közötti eltérés, vagy primer fog elvesztésének az eredménye.
 
Ugyanakkor, ha a páciens szeretné eltüntetni a fogai közötti rést esztétikai okokból, erre van lehetőség. A legjobb megoldást a fogorvossal közösen határozzák meg.
 
A kezelések között az alábbi lehetőségek vannak.
 
1.Fogszabályozás: a diasztémákat általában fogszabályokkal kezelik. A fogszabályozó nyomást gyakorol ​​a fogakra, s az idő múlásával bezárja a rést.
 
2.Furnér vagy ragasztás: a fogszabályozó alternatívájaként a fogorvos alkalmazhat furnérokat vagy fogászati ​​kötéseket. Ez különösen akkor előnyös, ha a diasztéma okai kisméretű fogak.
 
A kötés-ragasztás létrehozásakor gyantát visznek fel a fogak felületére, majd egy fényforrással megszilárdítják.
 
A furnér illesztése során vékony, rendelésre készített porcelán darabokat rögzítenek a fogak felületéhez.
 
3.Fogászati ​​implantátumok vagy híd: ez lényegében egy hamis fog, amelyet eszköz tart a helyén, s mindkét szomszédos foghoz oda van rögzítve, a rés két oldalán.
 
4.Műtéti beavatkozás: amennyiben a diasztéma túlméretezett labialis frenum következménye, a fogorvos frenektómát ajánlhat – ez egy eljárás a felesleges szövetek eltávolítására.
 
Idősebb gyermekeknek és felnőtteknek a fogszabályozó vagy egyéb kezelés segíthet bezárni a zavaró fogrést, míg kisebbeknél a rés magától is bezáródhat.
 
5.Az ínybetegség kezelése: a probléma kezelése meggátolja a fertőzést és megelőzi az olyan komplikációk jelentkezését, mint a fogvesztés.
 
A kezelés magában foglalhatja a fogkő eltávolítását az ínyről, s megszünteti a fertőzést okozó baktériumokat.
 
Ezenkívül a helyi vagy szedhető antibiotikumok is segíthetnek. Súlyos esetekben műtétre lehet szükség a mély fogkő eltávolításához az íny alatt.
 
Amint az íny ismét egészséges, a fogorvos a fent említett megoldások egyikét alkalmazza a fogrés bezárására.
 
A cikket folytatjuk.
 
László Adrienn
 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.