2021. 06. 24. - 10:20

Fogpótlás - Mennyi idő, míg meggyógyul a beültetés helye?

Fogpótlás - Mennyi idő, míg meggyógyul a beültetés helye?

Sokak számára jelent ideális megoldást a fogimplantátum, ha egy vagy több fogukat elveszítették. Mit kell tudni a gyógyulásról, illetve a fogpótlás tartósságáról?

A fogimplantátum napjainkban kiváló megoldást jelenthet fogukat elveszített pácienseknek. Érdemes tudni, hogy ez a módszer sem való mindenkinek, erről azonban előző cikkünkben már szó esett.
 
Ahogyan arról is: előfordul, hogy a szervezet elutasítja a fogpótlást és másikat kell behelyezni.
 
Fontos azonban tisztában lenni olyan fontos részletekkel is, mint például a gyógyulás egy fogimplantációt követően.
 
Egy átlagos implantációs folyamat több lépésben történik, így több gyógyulási szakaszról beszélhetünk. A felépülés ideje változó lehet – nagymértékben függ a páciens általános egészségétől, a cserélendő fogak számától és egyéb tényezőktől. Egy gyógyulási folyamat többnyire 12-16 hétig tart.
 
A fogimplantátum megfelelő száj- és fogápolással egy életre szólhat
A fogimplantátum megfelelő száj- és fogápolással egy életre szólhat
 
Nem ritka, hogy a fogakat közvetlenül a műtét után behelyezik, de ez nem mindenkinél tehető meg. A döntés meghozatala előtt számos tényezőt kell figyelembe vennie a fogorvosnak, ahogyan a műtétet is szükséges megtervezni előre.
 
Ennyi előkészület után jogos a kérdés: meddig tartanak ki ezek a fogimplantátumok?
 
Nos, a jó hír az, hogy meglehetősen sokáig – egy egész életen át. Különösen, ha megfelelően gondozzuk a fogainkat, rendszeres fogmosással, fogselymezéssel, illetve betartjuk a fogorvos utasításait.
 
A fogpótlás életre szóló tartósságát garantálni nem lehet, de erre minden esély megvan, ha a páciens követi a szakorvos ajánlásait a fog- és szájápolást illetően.
 
Ezek a javaslatok természetesen személyre szabottak, számításba veszik a genetikai előzményeket, a megfelelő higiéniai eljárásokat, a táplálkozási szokásokat.
 
Néhány év alatt számíthatunk némi csontvesztésre a fogimplantátum körül, amely akár be is folyásolhatja annak stabilitását. Ennek ellenére azonban mindenképpen tartós megoldást jelentenek ezek a fogpótlások.
 
L.A.
 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.