2022. 09. 29. - 09:50

Fogzománc-rendellenességekhez vezetnek a genetikai hibák

Fogzománc-rendellenességekhez vezetnek a genetikai hibák

A zománchibák a leggyakoribb fogászati ​​problémák közé tartoznak. Kutatók most rámutattak, hogy rendellenességeket a genetikai hibák is okozhatnak.

A fogzománc rendellenességeit eredményezhetik a genetikai hibák. A Zürich-i Egyetem Fogászati Egészségügyi Központjában (UZH Dental Medicine Center) lefolytatott új tanulmány szerint egy, bizonyos molekulában bekövetkező mutációk súlyos károsodást okoznak az egerek fogzománcának szerkezetében és ásványi összetételében.
 
A tudósok genetikai, molekuláris és képalkotó technikákat kombináltak kutatásuk során.
 
A fogzománc a természetben található legkeményebb szerves szövet. Igen összetett szerkezetű, amely ásványi anyagokból és zománcspecifikus fehérjékből áll – ezeket a fog-exkluzív sejtek, az úgynevezett ameloblasztok termelik.
 
Bármilyen robusztus is a fogzománc, a károsodásra érzékeny: a zománchibák a leggyakoribb fogászati ​​problémák közé tartoznak, s többek között fájdalomérzékeny fogakat és fokozott fogszuvasodást okoznak.
 
A fogzománc rendellenességeit eredményezhetik a genetikai hibák
A fogzománc rendellenességeit eredményezhetik a genetikai hibák
 
A Zürichi Egyetem Fogorvosi Központjának kutatócsoportja most először azonosított egy kulcsfontosságú génhálózatot, amely felelős a súlyos fogzománc-hibákért.
 
A szakemberek különféle genetikailag módosított egérmodellek segítségével elemezték az Adam10 molekula hatásait, amely szorosan kapcsolódik a Notch jelátviteli útvonalhoz. Ez a jelátviteli útvonal a szomszédos sejtek közötti kommunikációt teszi lehetővé és nélkülözhetetlen az embrionális fejlődéshez. Döntő szerepet játszik a súlyos emberi patológiák, például a stroke és a rák kialakulásában.
 
A kutatók a legkorszerűbb genetikai, molekuláris és képalkotó eszközöket alkalmazták, hogy részletesen tanulmányozzák az Adam10/Notch jelátvitel szerepét a fogzománc kialakulásában és patológiájában, valamint a fogak sejt- és zománcszerkezeti módosulását génmutáció esetén.
 
Képesek voltak bemutatni, hogy szoros kapcsolat van a károsodott Adam10/Notch funkció és a zománchibák között.
 
„Az Adam10 mutációit hordozó egerek fogai súlyos zománchibákkal rendelkeznek – mondta el Thimios Mitsiadis, a Dental Medicine Center szájbiológia professzora és a tanulmány vezetője. - Az Adam10 deléció az ameloblasztok dezorganizációját okozza, ami súlyos hibákhoz vezet a zománc szerkezetében és az ásványi összetételben.
 
Az Adam10-függő Notch jelátvitel tehát nemcsak súlyos kóros állapotokban vesz részt, hanem a fejlődő szövetek, például a fogak szerveződésében és szerkezetében is.
 
A tanulmány a megelőzés és a terápia terén új lehetőségeket kínálhat.
 
„A zománcjavítás és a de novo képződés követelményei rendkívül összetettek, ám a károsodott fogzománcképződést célzó új genetikai és gyógyszerészeti eszközök lehetővé teszik számunkra, hogy a jövőben jelentősen javítsuk a fogászati ​​ellátást” – jegyezte meg Thimios Mitsiadis.
 
A kutatást az iScience szakfolyóirat közölte.
 
L.A.
 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.