2018. 04. 19. - 10:15

Fogzománc újjáépítőt terveztek a kutatók

Fogzománc újjáépítőt terveztek a kutatók

Ígéretes új módszert fejlesztettek ki amerikai kutatók a fogzománc megóvására. A Washintoni Egyetem szakemberei természetes terméket alkalmaznának a fogzománc újjáépítésére s ezzel a fogszuvasodás kezelésére.

Olyan, új terméket fejlesztettek ki a Washingtoni Egyetem kutatói, amely fehérjéket használ a fogzománc újraépítéséhez, s ezzel kezeli a fogszuvasodást is. A felfedezést az ACS Biomaterials Science and Engineering szaklapban közölték.
 
„A peptidekkel történő remineralizáció egészséges alternatívát kínál a jelenlegi fogászati megoldások terén” – mondta el Mehmet Sarikaya, a Vegyészmérnöki Tanszék és az Orális Egészségtudományi Tanszék tanszékvezető professzora.
 
A fogzománc sérülése és a szuvasodás a fog elvesztéséhez is vezethet
A fogzománc sérülése és a szuvasodás a fog elvesztéséhez is vezethet
 
Az új biogén fogászati termékek elméletben képesek újraépíteni a fogat és kezelni a fogszuvasodást, napjaink költséges és kényelmetlen kezelési technikái nélkül. Sarikaya szerint a peptidekkel kompatibilis készítmények egyszerűek lesznek és be lehet vezetni őket a vény nélkül kapható vagy klinikai termékek közé.
 
A fogszuvasodás nemcsak kellemetlenséget okoz – az Egészségügyi Világszervezet szerint minden korosztályt érintenek, s komoly egészségügyi problémákkal járhatnak. A kezelés közvetlen és közvetett költségei, valamint a vele járó, esetlegesen kialakuló betegségek óriási gazdasági terhet jelentenek az egyén és az egészségügyi rendszerek számára is.
 
A baktériumok a cukrot és más fermentálható szénhidrátokat is metabolizálják, azaz átváltoztatják a száj környezetében, a mellékhatásként képződő sav pedig ionizálja a fogzománcot.
 
A megfelelő fogmosás és szájhigiénia segít megelőzni a problémákat
A megfelelő fogmosás és szájhigiénia segít megelőzni a problémákat
 
S bár a fogszuvasodás korai időszakában még viszonylag ártalmatlan, ha előrehalad és már a zománcot is érinti, komoly egészségügyi problémákat okozhat.  Kezeletlenül hagyva pedig akár a fog elvesztését is kiválthatja a szuvasodás.
 
Mindez pedig – továbbmenve – hátrányos a többi fogra, a fogat támasztó szövetekre nézve is, s az általános egészség is veszélybe kerülhet – beleértve az életveszélyes állapotok kialakulását.
 
Vagyis, a megfelelő szájhigiénia és a fogak ápolása rendkívül fontos a fenti problémák megelőzése érdekében.
 
Kapcsolódó cikk:
 
 
 
B.A.

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.