2018. 04. 17. - 09:55

A fogvesztés további 5 oka

A fogvesztés további 5 oka

Amikor egy fogat muszáj kihúzni, nagy valószínűséggel már komolyabb problémák előzték meg a dolgot. A megelőzés igen fontos lenne. Tudjuk-e, melyek a fogvesztés leggyakoribb okai?

Sajnálatos, ha egy fogat már nem lehet megmenteni. A felnőttkori fogvesztés igen problémás lehet, s lehetőség szerint a kihúzott fogat mielőbb pótoltatni kell. A fogaknak szükségük van párra, s ha ez eltűnik, az állkapocs deformálódása is megtörténhet.
 
A fogak elvesztése nem törvényszerű – ezért azonban tenni kell, megfelelő szájhigiénia formájában.
 
A fogvesztés elkerülése érdekében érdemes mielőtt pótoltatni a hiányzó fogat
A fogvesztés elkerülése érdekében érdemes mielőtt pótoltatni a hiányzó fogat
 
A fogvesztésnek 10 fő okát ismerjük, amelyből az első ötről már írtunk – most lássuk a második ötöt.
 
1.Fogcsikorgatás vagy bruxizmus: a csikorgatás hatására bizony elhasználódhatnak a fogak, s ez a rossz szokás extrém erőfeszítést ró a szövetekre, melyek a fogakat támogatják, végső soron csontvesztést előidézve. Ha egyszer a fog elveszíti az őt támasztó csontot, mozgékonnyá válhat és kieshet.
 
2.A fogpótlás elmulasztása: amennyiben nem pótoltatjuk a kihúzott fogat vagy fogakat, olyan eseménysort indíthatunk el, amely károsodást okozhat a fogakban. Ha egy fog elveszett, az a körülötte levő csontokra is hatással lehet. A hiányzó fog párja és a szomszédos fogak is „üres térbe” kerülhetnek, amely ínyproblémákat válthat ki, s végső soron fogvesztéshez vezethet. A foghiány nyomást gyakorol a megmaradt fogakra, ez pedig törésüket, extrém elhasználódásukat eredményezheti.
 
3.A fogak helytelen helyzete: sajnos, ha nem korrigáltatjuk a fogakat, annak szintén fogvesztés lehet a vége. Hogyan? Ha a fogak nem egyenletesen állnak, igen nehéz őket hatékonyan tisztítani. Vagyis, a nem korrigált fogak hajlamosabbak lesznek begyűjteni a fogövet, amely íny- és periodontális problémákhoz vezethet – ezek a fogvesztés fő okai.
 
4.A dohányzás és az alkoholfogyasztás hatásai jól ismertek – mindez a fogakra is kihat. Kutatók szerint a dohányosoknál kétszer nagyobb az esélye annak, hogy elveszítik fogaikat, mint a nemdohányzóknál. A cigaretta és az alkohol növeli az ínyproblémák, ínybetegségek kialakulásának esélyét, amely fogvesztést okozhat.
 
A dohányzás és az alkohol is hozzájárulhat a fogvesztéshez
A dohányzás és az alkohol is hozzájárulhat a fogvesztéshez
 
A dohányzás hatással van az íny felé tartó véráramlásra, s súlyosbítja a fogágybetegség súlyosságát.
 
5.Cukorbetegség: a diabétesz rongálhatja a szemeket, idegeket, veséket, szívet. Csökkenti a szervezet fertőzésekkel szembeni ellenállását és lassítja a gyógyulási folyamatot. Ám tudtuk-e, hogy a fogakat és az ínyt is érintheti?
 
Mivel a cukorbetegség mérsékeli a szervezet immunitását, s ennek hatására növekszik a plakk képződés. Többször jelentkezhet az ínybetegség és súlyosabb is lehet, hosszabb ideig tart, míg helyrejön a páciens. Az ínybetegség előrehaladottabb szakaszában már csontvesztésre számíthatunk, valamint a szövetek károsodására, ami fogvesztést eredményez.
 
Kapcsolódó cikk:
 
 
 
 
B.A.

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.