2018. 04. 12. - 10:35

A fogvesztés 10 fő oka

A fogvesztés 10 fő oka

Ha egy fogunkat el kell távolítani, sokkal rosszabbul járunk, mint ha megpróbáljuk megelőzni a problémák kialakulását. Lássuk, milyen tíz okból következik be a fogvesztés leggyakrabban.

A fogak elvesztése felnőttkorban igen problémás. Ha nem látszik, az egy fokkal jobb szituáció, ám ha nem pótoltatjuk pár éven belül, komoly gondokra számíthatunk. Minden fognak szüksége van ugyanis egy párra, s ha ez eltűnik, az állkapocs deformálódása is előfordulhat.
 
Még ha idősebbek vagyunk is, nem törvényszerű, hogy elveszítsük a fogainkat.
 
Lássuk, hogyan előzhetjük meg a problémát. A fogvesztésnek 10 fő oka van, melyből most az első 5-öt mutatjuk be.
 
A gyerekek gyakran verik ki a fogukat véletlenül - a trauma később gyökérproblémát okozhat
A gyerekek gyakran verik ki a fogukat véletlenül - a trauma később gyökérproblémát okozhat
 
1.A rossz szájhigiénia hatására felhalmozódnak a savtermelő baktériumok, vagyis a plakkok a fog felszínén. Ez szuvasodást okoz és kivonja az ásványi anyagokat a fogzománcból. Mindez periodontális betegségekhez vezethet, amelyek károsítják a fogat támasztó szöveteket és a csontot. Ennek következtében eshet ki a fog.
 
2.Ha a szájhigiénia megfelelő, akkor is szükséges a gyakori fogorvosi ellenőrzés. Ez azt jelenti, hogy 6 havonta érdemes felkeresni doktorunkat. Ha a fogak nincsenek gyakran ellenőrizve, könnyebben elharapódzik egy probléma, s észrevétlen marad, pedig ha időben észlelnék, megmenthető lenne a fog. Mi magunk is megbizonyosodhatunk róla, hogy a fogkő felszaporodott a fogakon, vagy hogy mozgékonyabbá vált egy fog. Ha időben kezelést kapunk, egyikből sem lehet gond.
 
3.A fogszuvasodás esetén is fontos, hogy az orvos időben megjavítsa és betömje a fogat, mivel az állapot csak súlyosbodhat, ha nem kezeltetjük a dolgot. Ha egy probléma már felütötte a fejét a fogban, az irritálhatja a fogbélt, s idővel elhalhat a szövet, a gennyképződés pedig a foggyökér elhalásához vezethet. Súlyos esetben ki kell húzni a fogat.
 
A fogat időben kezeltetni kell, ha azt akarjuk, hogy a fogorvos megmentse
A fogat időben kezeltetni kell, ha azt akarjuk, hogy a fogorvos megmentse
 
4.A rossz táplálkozás is hozzájárulhat a fogvesztéshez. Bizonyos tápanyagok hiánya növeli a fogak fertőzésekre való hajlamát. Ha például kevés a szervezetben a kalcium, mely felelős a fogat tartó csontok sűrűségéért is, nő a fogvesztés kockázata. Amennyiben mellette még sok cukrot, szénhidrátot és savas dolgot eszünk, különösen károsítjuk a fogakat és az ínyt.
 
5.Ha kiesett egy fogunk, elesés következtében például, a foggyökér károsodhatott, s ez évekkel később fertőzést okozhat. A gyökér rongálódik és hamarosan elveszíthetjük a fogat.
 
Különösen bizonyos sportok – boksz, futball – okozhatnak olyan sérüléseket, amelyek miatt a fog traumát szenvedhet el és később ki kell venni.
 
A cikket folytatjuk.
 
Kapcsolódó cikk:
 
 
 
B.A.

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.