2021. 08. 19. - 11:15

Gépi tanulási algoritmusok jelezhetik előre a száj egészségét

Gépi tanulási algoritmusok jelezhetik előre a száj egészségét

Ma már lehetséges a száj- és általános egészségügyi asszociációk előrejelzése gépi tanulási algoritmusok segítségével.

Az általános egészségi állapotot és a szájhigiéniát hagyományosan két különálló entitásként kezelik az egészségügyi ellátásban – pedig a legtöbb általános egészségügyi és száj-egészségügyi problémának közös kockázati tényezői vannak, s mindkettő befolyásolja az általános jó közérzetet.
 
Egy új tanulmány azt vizsgálta, mennyire megbízható az általános egészség és a szájhigiéné összefüggése - gépi tanulásos előrejelzés használatával.
 
A tanulmányt a kutatók a Nemzetközi Fogászati ​​Kutatási Szövetség (IADR) virtuális, 99. általános ülésszakán és kiállításán mutatták be 2021 július végén – az eseményt összekötötték az Amerikai Fogászati ​​Kutatási Szövetség (AADR) 50. éves találkozójával, valamint a Kanadai Fogászati ​​Kutatási Szövetség (CADR) 45. éves ülésével.
 
Az előadást Muthuthanthrige Cooray, a Japánban levő Sendai Tohoku Egyetemének munkatársa tartotta.
 
Az elemzések 19.862 japán résztvevőt vizsgáltak, a 2016-os gerontológiai értékelési tanulmány 65 éves, vagy ennél idősebb alanyait.  
 
Aki rossznak ítélte szájhigiénéjét, annál az általános egészséggel is hasonló volt a helyzet
Aki rossznak ítélte szájhigiénéjét, annál az általános egészséggel is hasonló volt a helyzet
 
Az XGBoost gépi tanulási algoritmust arra használták, hogy a résztvevők által korábban értékelt szájhigiénét ezzel a módszerrel is megjósolják, az általános egészségi állapotra vonatkozó előrejelzők (gyengeség, pszichológiai állapot, társbetegségek), valamint az önértékeléssel végzett általános egészségi állapot felhasználásával - ilyen például a rágási nehézség és szájszárazság.
 
Az életkort, a nemet, a jövedelmet és a dohányzást gyakori közös előrejelzőként adták hozzá mindkét modellhez.
 
A páciensek által rossznak minősített szájhigiéné gyakorisága magasabb volt (28,6 százalék), mint a rossznak ítélt általános egészségi állapot (12,4 százalék).
 
A betegek 20,6 százaléka, aki rossznak minősítette szájhigiéniáját, ugyanilyen előnytelennek tartotta általános egészségét; azok 47,7 százaléka pedig, aki rossznak ítélte általános egészségét, szintén nem jó szájhigiéniáról számoltak be.
 
A pontos előrejelzési modellek bizonyították, hogy a száj egészsége és az általános egészségi állapot – és fordítva – erősen összefügg.
 
A száj egészségének nagyobb előrejelző képessége volt azonban az általános egészségi állapot megjóslásában, mint az általános egészségi állapotnak a szájegészség előrejelzésében.
 
L.A.
 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.