2022. 09. 27. - 10:20

Helyreállíthatja a fogzománcot egy mineralizált anyag

Helyreállíthatja a fogzománcot egy mineralizált anyag

Tökéletesítették a tudósok a hidroxiapatitot, a csontok és fogak mineralizáló anyagát, amely képes helyreállítani a fogzománcot.

Képes helyreállítani a fogzománcot egy feljavított mineralizált anyag: tudósok tökéletesítették a hidroxiapatitot, a csontok és fogak mineralizáló anyagát.
 
A hidroxiapatithoz aminosavkomplexet adva olyan fogászati ​​bevonatot tudtak kialakítani, amely megismétli a természetes zománc összetételét és mikroszerkezetét. Az anyag jobb összetétele molekuláris és szerkezeti szinten reprodukálja a fog felületének jellemzőit, szilárdságát tekintve pedig felülmúlja a természetes szövetet.
 
A fogpótlás új módszerével csökkenthető a fogak érzékenysége zománckopás esetén, de erózió vagy helytelen táplálkozás után is helyreállítható.
 
A tanulmányt és a kísérleti eredményeket a szakemberek a Results in Engineering folyóiratban közölték.
 
Képes helyreállítani a fogzománcot egy feljavított mineralizált anyag
Képes helyreállítani a fogzománcot egy feljavított mineralizált anyag
 
„A fogzománcnak védő funkciója van, ám sajnos épségét tönkreteheti például kopás, az erózió vagy a mikrotörés. Ha a szövet felületét nem javítják időben, a zománc-elváltozás a dentint, majd a pulpát is érinti. Ezért szükséges a zománcfelszín egészséges szintre állítása, vagy további rétegek felépítése a felületen, ha nagyon vékonnyá vált. Létrehoztunk egy biomimetikus, azaz természetest utánzó mineralizált réteget, amelynek nanokristályai replikálják a fogzománc apatit nanokristályainak rendeltetését. Azt is megtudtuk, hogy a tervezett hidroxiapatit réteg nanokeménysége megnövekedett, ami meghaladja a natív zománcét” – magyarázta Pavel Seredin, a Voronyezsi Állami Egyetem Szilárdtestfizika és Nanoszerkezetek Tanszékének vezetője. 
 
A hidroxiapatit vegyület az emberi csontok és fogak fő alkotóeleme. A tudósok polifunkcionális szerves és poláris aminosavak komplexét választották ki, köztük például a lizint, arginint és hisztidint, amelyek fontosak a csont- és izomszerkezetek kialakulásában és helyreállításában.
 
A kiválasztott aminosavak lehetővé tették a hidroxiapatit előállítását, amely morfológiailag teljesen hasonló a fogzománc apatitjához – ez a szövetek fő összetevője.
 
A kutatók ismertették a környezeti feltételeket is, melyekben végbemegy a hidroxiapatit fogszövethez való kötődési folyamata.
 
Csak akkor lehetséges a természetes zománc szerkezetének teljes reprodukálása, ha ezek a feltételek teljesülnek.
 
„Hagyományosan a fogászatban kompozit helyreállító anyagokat használnak a zománc helyreállítása során. A zománc és a kompozit kötési hatékonyságának növelése érdekében a restaurálási technika a zománc előzetes savas maratását jelenti. A visszamaradt maratási termékek nem mindig hatnak pozitívan a zománc és a szintetikus anyagok kötésére. A zománcrétegek biomimetikus technikákkal történő reprodukálásához a közeget semlegesítettük és a maratási termékeket kalcium-lúggal eltávolítottuk. Ily módon javítottuk az új hidroxiapatit rétegek megkötését” – mondta el Seredin.
 
A természetes keményszövet tulajdonságaira emlékeztető mineralizált réteg kialakulását téremissziós elektron- és atomerőmikroszkóppal, valamint felületi területek Raman mikrospektroszkópiával végzett kémiai leképezésével igazolták a szakemberek.
 
A vizsgálatot egészséges fogakon végezték, hogy kiküszöböljék a külső tényezők hatását a keletkező rétegre, illetve, hogy az eredményeket összehasonlíthassák az egészséges fogakkal.
 
Ezt követően a kutatók a nagyobb hibák kijavításának kihívásával foglalkoznak, amelyek a fogszuvasodás kezdeti stádiumától a repedésekig és térfogati törésekig változó természetűek lehetnek.
 
L.A.
 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.