2018. 04. 24. - 10:15

Hogyan okozhat a görbe fog ínybetegséget?

Hogyan okozhat a görbe fog ínybetegséget?

Talán meglepő, de a görbe, törött fogak és a helytelenül záródó állkapocs nemcsak a megfelelő rágást  nehezíti – növeli az ínybetegségek esélyét is. De vajon miért?

Sok ember érzi úgy, hogy a görbe fog csupán esztétikai probléma. Ám nemcsak a helyrehozatlan fogak, hanem a rosszul záródó állkapocs is komoly gondok forrása lehet.

A görbe fogak mellett zsúfoltság is létrejöhet, mélyharapás vagy alulharapás. Amennyiben a felső fogsor betakarja az alsót, amikor becsukjuk a szánkat, mélyharapásról van szó. Ideális esetben minél minél alacsonyabban helyezkednek el a front fogak a felső fogak mögött, amikor az állkapocs záródik, annál jobb. Alulharapásnál az alsó fogak a felső fogak előtt helyezkednek el.

A görbe fogak komolyabb bajt okozhatnak, mint hinnénk

A görbe fogak komolyabb bajt okozhatnak, mint hinnénk

Mindezt sok esetben örökölhettük, ahogyan a szemünk színét vagy a hajunkat. Ha a száj túl kicsi a fogakhoz, a fogak torlódhatnak. A tejfogak korai elvesztése ugyancsak vezethet a tartós fogak egyenetlenségéhez. Ehhez a gyermekkori ujjszopás, a nyelv elcsúszása, a szájon át történő lélegzés is hozzájárulhat. Problémát okozhat a cumi hosszas használata, az állkapocs sérülése, tumorok a szájban vagy egyéb jellegű gondok.

Mi azonban az összefüggés az ínybetegség és a görbe fogak között?

A törött fogak és egyenetlen állkapocs nemcsak a megfelelő rágást befolyásolja, hanem növeli az ínybetegségek kialakulásának esélyét is.

Ennek oka az, hogy az egyenletes fogsort könnyű tisztítani. Ám ha van törött fog a sorban, vagy zsúfolt a fogsor, az ételmaradékok könnyen beszorulnak a fogak közé és nehéz őket eltávolítani.

Torlódás, egyenetlen fogsor esetén érdemes fogszabályzót viselni

Torlódás, egyenetlen fogsor esetén érdemes fogszabályzót viselni

Ha a plakkokat nem szedjük le, az íny vérezni kezdhet, s az ínybetegség különféle esetei alakulhatnak ki.

Vagyis, amennyiben bármelyik fogunk elmozdul, az íny körülötte elkezdhet visszahúzódni. Súlyos mélyharapásnál az alsó front fogak kapcsolatba kerülnek a felső fogak ínyszövetével s ez irritációt válthat ki.

A görbe fogak olyan, traumatikus elzáródást is okozhatnak, mely következtében a fogakra extra terhelés nehezedik – mindez pedig sértheti a fogakat támasztó struktúrákat, sőt csontvesztés is kialakulhat a fogak körül.

Amennyiben a fogaink görbék, nincsenek egyvonalban, körültekintőbbnek kell lennünk a fogak tisztításával, meglehetősen alaposnak kell lennünk és érdemes rendszeresen felkeresni a fogorvost.

Kapcsolódó cikk:

A fogvesztés 10 fő oka

A fogvesztés további 5 oka

B.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.