2020. 05. 05. - 10:35

Így járul hozzá a mesterséges intelligencia a fogmentéshez

Így járul hozzá a mesterséges intelligencia a fogmentéshez

A fogorvosok teljesítményét és a kezelések hatékonyságát egyaránt képes javítani a mesterséges intelligencia. Milyen módszerekkel lehetséges ez?

A mesterséges intelligencia (MI) napjainkra a fogorvosok legjobb barátja lehet. Nemcsak teljesítményüket javítja azzal, hogy szoftver-megoldásokkal időt takarít meg nekik – csökkentve ezzel az adminisztrációt -, hatékonyabban átlátja a röntgenfelvételeket is, jóval előbb azonosítva például egy fogszuvasodást.
 
A piacot már most elárasztják az MI-alapú fogdiagnosztikai termékek, noha a kreatív megoldások jó részét egyelőre csak tanulja a mesterséges intelligencia.
 
Cikkünk első részében a rendellenességek észleléséről és az intelligens fogászati szemüvegről volt szó.
 
Hogyan segíthet még a mesterséges intelligencia a fogorvosoknak?
 
A mesterséges intelligencia előre jelzi a fogorvosnak, ha a beteg fogai bajban vannak
A mesterséges intelligencia előre jelzi a fogorvosnak, ha a beteg fogai bajban vannak
 
1.Fogpótlás és implantátumok
 
A betegség vagy baleset miatt elveszített fogak helyére szükséges fogpótlást, implantátumot helyezni. A mesterséges intelligencia képes azonosítani a mögöttes okokat és segíteni a fogásznak bizonyíték-alapú döntést hozni. Bizonyos esetekben csak egyetlen fog hiányzik, ám ha például balesetben sérülnek meg, akár mindkét fogsor érintett lehet.
 
Ma már léteznek fogászati cégek, melyek hardvert biztosítanak a protézisek készítéséhez, miután a röntgenfelvételeket mesterséges intelligencia segítségével elemezték.
 
2.A betegek kezelése egyszerűbbé válik
 
Az MI-kompatibilis pácienskezelő szoftver emlékezteti a pácienseket éves vagy kétéves ellenőrzésükre. A diagnózisok, előírások és az egészségügyi szervezeteken belüli korábbi kapcsolatok a fogorvosok számára könnyen elérhetők. Ennek alapján lehetséges az egyedi kezelési terv készítése.
 
Az IBM Watson platformja inspirálta például az amerikai dr. John Kois Evidentiae-jét, amely egy Cloud-alapú szoftver, fogászati egészségügyi ellátásra tervezve.
 
Amellett, hogy átfogó perspektívát ad, javaslatokat is tesz a beteg fogászati ​​szerkezetének, esztétikájának, funkcionalitásának javítására.
 
A jövő
 
Már napjainkban is léteznek okosfogkefék, melyek figyelmeztetik az embert, ha valahol nem mosta meg jól a fogait. Ezek a fogkefék hamarosan azonosíthatnak hajszál méretű repedéseket, fogszuvasodásokat, s az ezekről készült felvételeket felküldhetik a Cloud-ba. Az adatok a fogorvoshoz kerülnek, aki értesítheti a pácienst, hogy gondok vannak a fogaival.
 
Ne feledjük, hogy Kínában egy robot fogorvos már sikeresen végzett el fogimplantációs műtétet.
 
A mesterséges fogakat 3D nyomtatással hozták létre. Az ilyen robot-fogorvosok segíthetnek azokban az országokban, ahol hiány van fogszakorvosokból.
 
A szakképzett fogorvosok hiánya miatt – mint kiderült -, Kínában közel 400 millió ember vár új fogakra. A várakozási listák igencsak hosszúak.
 
László Adrienn
 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.