2021. 10. 07. - 09:45

Íme a legrosszabb eszközök a fogak ápolására

Íme a legrosszabb eszközök a fogak ápolására

Akinek szívügye a fogai és a szája egészsége, bizonyára fontosnak tartja, mely szájhigiénés eszközök a legjobbak és a legrosszabbak ezen a területen. Lássuk most a kevésbé jókat!

Mely szájhigiénés eszközök a legjobbak az ínybetegségek megelőzésében? A Buffalo Egyetem új kutatása arra irányult, hogy elkülönítse a tényeket a fikciótól.
 
Cikkünk első részében a legjobb módszerekről esett szó ezen a téren.
 
Melyek azonban azok, amelyeket nem tanácsos alkalmazni, mivel a legrosszabbnak számítanak?
 
Kiemelendő a triklozán. Noha a tanulmány során a triklozán fogkrémek és szájöblítők jelentősen csökkentették a lepedék-felhalmozódást és az ínygyulladást, a vegyület összefügg a különböző típusú rákos megbetegedések és a szaporodási rendellenességek kialakulásával.
 
A triklozánt az Egyesült Államok legnépszerűbb fogkrémjeiből már eltávolították. Olvasd el: 
 
A kutatás a szájvizek használatára is kiterjedt
A kutatás a szájvizek használatára is kiterjedt
 
Nem találták bizonyítottnak ugyanakkor a kutatók, hogy az elektromos fogkefék, a fogselyem, a probiotikumok, az étrend-kiegészítők és számos szájöblítő valóban annyira hatékony lenne.
 
Úgy tűnik, az elektromos fogkefék nem hatékonyabbak a lepedék és az ínygyulladás csökkentése terén, mint egy alap fogkefe.
 
Kevés a bizonyíték arra is, hogy a fogselyem valóban jó - az interdentális tisztítás alappilléreként - a plakk és az ínygyulladás csökkentése céljából. Ettől azonban még hasznos, sőt előnyös a használata – szögezte le Frank Scannapieco, Ph.D., a Buffalo-i Egyetem Fogorvostudományi Iskolájának fő kutatója, szájbiológia tanára és professzora.
 
„Bár kevés olyan tanulmány áll rendelkezésre, amely kifejezetten a fogkeféket vagy a fogselymet vizsgálta, mindkettő alkalmazása elengedhetetlen. A fogselyem különösen hasznos az interdentális lepedék eltávolítására, ha szűk a hely a fogaink között. A fogselyem valószínűleg mérsékeli a fogínyek között kialakuló szuvasodás kockázatát is” – fogalmazott a szakember.
 
A kutatók nem találtak elegendő bizonyítékot arra, hogy a szájvizek, melyek alapja teafaolaj, zöld tea, gyulladásgátló szerek, hidrogén-peroxid, nátrium-benzoát, ón-fluorid, hexetidin vagy delmopinol, csökkentenék az ínygyulladást.
 
A probiotikumok használata - noha ígéretes megelőző stratégia lehet az ínybetegségek ellen - szintén nem bizonyított.
 
A szakemberek kevés bizonyítékra bukkantak arra vonatkozóan, hogy az étrend-kiegészítők javítják az íny egészségét.
 
Ugyanez a helyzet a professzionális lepedékeltávolítással, ennek hatásossága az ínybetegségek megakadályozásában sem elég evidens a tanulmány alapján.
 
L.A.
 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.