2021. 03. 09. - 10:35

Kontrollálható okok – Avagy mi válthat még ki ínybetegséget?

Kontrollálható okok – Avagy mi válthat még ki ínybetegséget?

Az ínybetegség jelentkezését számtalan dolog kiválthatja, genetikától a szájápolás elhanyagolásáig. Lássuk azonban, melyek azok az okok, amelyeket ellenőrzésünk alatt tarthatunk.

Az ínybetegség vagy parodontális betegség igen sok embert érint. A genetikáról kezdve a hormonokon át a szájápolás elhanyagolásáig számos dolog kiválthatja a problémát, ám vannak szép számmal olyan tényezők, amelyeket mi magunk befolyásolni tudunk.
 
Lássuk, melyek ezek.
 
1.Rossz szájhigiénia
 
A plakk felgyülemlése minden ínybetegség gyökere. A plakk lényegében lepedék, lágy felhalmozódás, mely összegyűlik a fogakon és baktériumokat, ételmaradékokat, szánkból származó, lehámlott sejteket tartalmaz.
 
Az ínybetegség elkerülése érdekében helyes fog- és szájápolással minden nap el kell távolítanunk ezt a plakkot a fogainkról!
 
A plakkok képződése idővel ínybetegség kialakulásához vezet
A plakkok képződése idővel ínybetegség kialakulásához vezet
 
Ha a fogmosás és a fogselymezés kimarad, a probléma hamar jelentkezik. A fogselymezés hanyagolásával a fogak között is nagyobb esély van a plakk felhalmozódására. Alaposan mossunk fogat napi kétszer és ne feledjük az esti fogselymezést sem!
 
2.A fogorvosi látogatás hanyagolása
 
Nemcsak otthon kell ügyelni a fog- és szájápolásra. Minden plakkot senki sem tud önállóan eltávolítani, ezért fontos fogorvoshoz menni és leszedetni azt, profi tisztítás keretében.
 
A dentálhigiénikus eltávolítja a felgyűlt baktériumokat, a lágy plakkot és a már kemény fogkövet is. Ha gyakran járunk rutinellenőrzésekre, sokkal kisebb lesz az ínybetegség kialakulásának esélye.
 
3.Szájszárazság
 
A szájszárazságot is kordában lehet tartani, hogy ne járuljon hozzá az ínybetegség kialakulásához. Előszöris igyunk elég vizet – a víz hidratál bennünket. Ne fogyasszunk nagyobb mennyiségben kávét, magas cukortartalmú italt, alkoholt. Utóbbi fogyasztása különösen kiszárítja a szájat.
 
A szájszárazság azért okozhat ínybetegséget, mert egyszerűbbé teszi a plakkok foghoz tapadását. A nyálnak védő szerepe van, megküzd a baktériumokkal és leöblíti a lepedéket. Ha nincs megfelelő nyáltermelődés, a száj nagyobb veszélynek van kitéve az ínybetegség szempontjából.
 
4.Dohányzás
 
A cigaretta és a dohány bármely formája rossz hatású a száj számára. A hagyományos dohányzás mellett a vízipipa sem előnyös. Mindegyik szájszárazsághoz vezet ugyanis. A nikotin bármilyen formában csökkenti az ínyszövetbe irányuló véráramlást, amely az íny megbetegedéséhez vezethet.
 
László Adrienn
 
 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.