2021. 07. 29. - 09:35

Maszkviselés – Mit ne együnk a rossz szájszag elkerülésére?

Maszkviselés – Mit ne együnk a rossz szájszag elkerülésére?

A maszkhordás ma is az egyetlen jó megoldás arra, hogy meggátoljuk a koronavírus-fertőzés átadását másnak. Gyakori, hogy kellemetlen szájszag alakul ki miatta, de ezt egyes ételek kerülésével is meg lehet akadályozni.

A maszk viselése sajnos járhat kellemetlen szájszaggal, mint erről előző cikkünkben már beszámoltunk.
Bizonyos megoldásokkal azonban élhetünk annak érdekében, hogy elkerüljük a probléma kialakulását.
 
Ezek egyike, hogy kerüljük egyes ételek fogyasztását. Ezek az alábbiak.
 
1.Az olyan élelmiszerek, mint a hal, a tojás, a fokhagyma, a kávé és a fűszeres ételek, bizony nem előnyösek.
 
Amikor megesszük őket, kén szabadul fel, aminek rothadó szaga van. A kén 72 órán át is a véráramban maradhat, vagyis akár több napig is rossz leheletet eredményezhet. Ezeket az ételeket tehát inkább helyettesítsük mással: citrommal, petrezselyemmel, almával, répával.
 
A maszk viselésével rossz lehelet is kialakulhat - de ennek egészségügyi oka is lehet
A maszk viselésével rossz lehelet is kialakulhat - de ennek egészségügyi oka is lehet
 
Igyekezzünk inkább növelni a nyáltermelődést a szánkban.
 
2.Milyen gyógyszereket szedünk? A szorongást, depressziót, magas vérnyomást, fájdalmat és izomfeszültséget kezelő gyógyszerek csökkent nyáltermelődést okozhatnak. Érdemes konzultálnunk orvosunkkal azt illetően, milyen hatásokat vált ki a gyógykészítményünk.
 
3.Nem előnyös a dohány és az alkohol fogyasztása. A cigarettázóknál a forró levegő kiszárítja a szájat, ezzel a nyálat is mérsékeli, ez okozza a hírhedt dohányos leheletet. A borban cukor van, ahogyan a legtöbb alkoholos italban. Ez szintén jellegzetes szagot eredményez, ezért nagyon fontos sok vizet inni és cukormentes rágóval serkenteni a nyáltermelődést.
 
4.Fennállhatnak mögöttes egészségügyi állapotok is: ha gastrooesophagealis reflux betegségben (GERD) szenvedünk, már csak ha egy kevéske étel vagy sav marad a szájban, rossz leheletet okozhat.
 
A kellemetlen szájszagot azonban bizonyos egészségügyi állapotok is kiválthatják: a gyümölcsös jellegű lehelet a diabéteszes ketoacidózis eredménye, amely az 1-es típusú cukorbetegeknél tapasztalható. A súlyos, krónikus veseelégtelenségben szenvedőknél ammónia szagra emlékeztet a lehelet. A májbetegség jele a fetor hepaticus, vagyis az erős, édeskés-dohos szag a leheletben.
 
Nem szabad tehát figyelmen kívül hagyni, ha ilyesmit érzékelünk! Forduljunk orvoshoz mielőbb.
 
L.A.
 
 

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.