2020. 06. 04. - 10:45

Mennyi idő, amíg elhal egy fog?

Mennyi idő, amíg elhal egy fog?

A fog elhalása a szánkban sajnos jelentős és sokrétű egészségügyi problémával járhat. Mennyi időt vesz azonban igénybe egy ilyen folyamat? Milyen kezelésre van lehetőség?

Amennyiben elhal egy vagy több fogunk, mielőbb fogorvos segítségét kell igénybe vennünk. Cikkünk első és második részében az elhalás okairól és körülményeiről esett szó.
 
Mennyi ideig tart azonban, amíg végbemegy egy ilyen folyamat? Mindez attól függ, milyen jellegű a fog sérülése vagy szuvasodása. Ha a véráramlás teljes mértékben el van vágva a fogtól, a fog akár pár órán belül elhalhat. Ám amennyiben még jut vér a fogbelsőbe, hónapokig, vagy akár évekig tarthat az elhalás.
 
Milyen kezelési lehetőségek vannak azonban – ha vannak egyáltalán?
 
Az elhalt fog potenciális kezelésére a foghúzás tűnik a legésszerűbbnek, ám nem ez az egyetlen lehetőség. A fogorvosok sok esetben meg tudják őrizni a fogat gyökérkezelés segítségével. Ezt követően a fog normálisan funkcionálhat, amíg ép. Bizonyos körülmények között ugyanakkor túlságosan törékeny is lehet, koronát igényelhet, amely további támaszt biztosít számára.
 
Az elhalt fogat mindenképp kezeltetni kell - komoly fertőzést is okozhat
Az elhalt fogat mindenképp kezeltetni kell - komoly fertőzést is okozhat
 
Bárhogyan is, rendkívül fontos kezeltetni az elhalt fogakat, ugyanis nagyon érzékenyek a fertőzésre. Ha kialakul egy bakteriális fertőzés, elveszíthetünk más fogakat is, sőt megfertőződhet az állkapocs csont. Nem beszélve arról, hogy veszélyes fertőzés jelentkezhet, amely átterjedhet a test más részeire is.
 
Hogyan előzhetjük meg a fog elhalását?
 
Noha a fizikai traumákat nem mindig kerülhetjük el – például egy sérülést -, csökkenthetjük a fog elhalásának rizikóját, ha megfelelő száj- és fogápolási technikákat alkalmazunk.
 
Az alábbi tippek hozzájárulnak a fog elhalásának megelőzéséhez.
 
-Mossunk fogat naponta legalább kétszer.
 
-Fogselymezzünk minimum napi egy alkalommal.
 
-Tartsunk fenn egészséges étrendet, fogyasszunk sok zöldséget, gyümölcsöt, igyunk megfelelő mennyiségű vizet.
 
-Amennyiben sportolunk, beszéljünk fogorvosunkkal védő eszközök alkalmazásáról. Szükségünk lehet szájvédőre, amely megelőzi a sérüléseket.
 
-Ne feledjük a rendszeres fogorvosi ellenőrzést sem!
 
László Adrienn
 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.