2020. 11. 03. - 10:35

Mennyire fenntartható a fogkefénk?

Mennyire fenntartható a fogkefénk?

Kutatók a leggyakrabban használt szájhigiénés termékek – köztük a fogkefe – különféle modelljeinek fenntarthatóságát vizsgálták, hogy meggyőződjenek arról, melyik a legjobb a bolygó és az ember egészsége szempontjából.

Vajon mennyire fenntartható a fogkefénk? A dublini Trinity College kutatói a leggyakrabban használt szájhigiénés termékek – köztük a fogkefe - különböző modelljeinek fenntarthatóságát vizsgálták meg, hogy meggyőződjenek róla, melyek a legjobbak a bolygó, illetve az emberi egészség szempontjából.
 
Noha a fogkefe világszerte széles körben ajánlott eszköz a fogak tisztítására, jelenleg kevés adat áll rendelkezésre a bolygóra gyakorolt ​​hatásáról.
 
A kutatói tanulmány, melyet a londoni University College a londoni Eastman Fogászati ​​Intézettel együtt végzett, a British Dental Journal folyóiratban jelent meg.
 
Az elektromos fogkefe bizonyult a legrosszabbnak a környezetre és az egészségre gyakorolt hatását illetően
Az elektromos fogkefe bizonyult a legrosszabbnak a környezetre és az egészségre gyakorolt hatását illetően
 
Ez az első alkalom, amikor életciklus-értékelést (LCA) alkalmaztak egy egészségügyi termék környezeti következményeinek mérésére.
 
Az egészségügy sajnos szintén kibocsátója az egészséget hátrányosan befolyásoló környezeti szennyező anyagoknak – ám ezen hatások ismerete az iparban, illetve az általános fogyasztói lakosság körében továbbra is alacsony. Kevés bizonyíték, útmutatás létezik a konkrét egészségügyi beavatkozások, szolgáltatások vagy eszközök fenntarthatóságáról.
 
A kutatók a fogkefe különböző modelljeinek hatását tekintették át. Megmérték a környezetre (szénlábnyom) és emberi egészségre gyakorolt ​​hatását (DALYS).
 
Az elektromos fogkefét, a szokványos műanyag kefét, a cserélhető fejű műanyag kefét és a bambusz kefét hasonlították össze. A csapat megállapította, hogy az elektromos fogkefe viszonylag káros a bolygó egészségére.
 
Az eredmények a fogkefe gyártási folyamatának emberi egészségre gyakorolt hatására is rávilágítanak. Az elektromos fogkefe előállítása különösen azon emberek egészségére van káros hatással, akik a gyártási folyamatban dolgoznak. Károsító hatása ötször magasabb, mint egy hagyományos műanyag keféé.
 
Kiderült, a környezeti szempontból leginkább fenntartható fogkefe nem a bambusz volt, amint az várható lett volna, hanem egy hipotetikus, folyamatosan újrahasznosított műanyag fogkefe.
 
Az egyszerű összehasonlító LCA kimutatta, hogy a műanyag, kézi, cserélhető fejű fogkefe és a bambusz kézi fogkefe jobban teljesít, mint a hagyományos műanyag kézi és az elektromos fogkefék, minden, a tanulmányban alkalmazott környezeti hatás kimenetelét tekintve.
 
A kutatás kimutatta, hogy az ideális fogkefe olyan műanyag, melyet folyamatosan újrahasznosítanak. Az újrahasznosítotott műanyag kefék nem foglalnak el nagy földterületet, sok víz sem kell az előállításukhoz.
 
A lényeg az, hogy tartsuk ezt a műanyagot az újrahasznosítási láncban. Olyan rendszerre van szükségünk, melyben a műanyag fogkeféket ugyanúgy gyűjteni lehet, mint az elemeket, s új termékek születnek belőlük.
 
Ha a műanyag elhagyja az újrahasznosítási láncot, képesnek kell lennie arra, hogy könnyen és természetesen ártalmatlan termékekké bomoljon le.
 
László Adrienn
 
 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.