2020. 02. 18. - 10:55

Mennyire sikeres egy gyökérkezelés?

Mennyire sikeres egy gyökérkezelés?

A fog gyökérkezelése kapcsán felmerülhet a kérdés: ha a fog megmentése a cél, általában mennyire sikeres egy ilyen beavatkozás.

A fogat általában akkor kell gyökérkezelni, ha olyan állapotba kerül, amely már a meglétét is veszélybe sodorhatja.
 
A gyökérkezelés azonban a legtöbb esetben sikeres – 95 százalékos sikerességgel lehet számolni. Számos fog, melyek gyökérkezeltek, azt követően a páciens élete végéig kitart.
 
Már csak azért is, mert a gyökérkezelés utolsó lépése a helyreállítás - például korona vagy tömés alkalmazása, tehát az eljárásnak nyoma sem marad.
 
A gyökérkezelés után néha előfordulhat komplikáció - de a többsége sikeres
A gyökérkezelés után néha előfordulhat komplikáció - de a többsége sikeres
 
Milyen komplikációk léphetnek fel a fog gyökérkezelése során?
 
Bár a fog tisztítását és helyreállítását illetően a fogorvos mindent megtesz, a legjobb szándéka ellenére is előfordulhat, hogy új fertőzések alakulnak ki a gyökérkezelés után.
 
Ennek több oka is lehet. Ezek az alábbiak.
 
1.A fogban több mint egy gyökércsatorna található, s ezek közül egyik nem lett kitisztítva.
 
2.A fog gyökerében levő, nem észlelt repedés.
 
3.Hibás vagy nem megfelelő fogászati ​​helyreállítás történt, mely lehetővé tette a baktériumok számára, hogy átjuthassanak a fog belső oldalán és újra szennyezzék a területet.
 
4.A belső tömítőanyag idővel megbontódhat, s ezzel a baktériumok újra elszaporodhatnak a fog belsejében.
 
5.Az újbóli gyökérkezelés olykor sikeres lehet, más esetekben endodontikus műtétre lehet szükség a fog megmentése érdekében.
 
A leggyakoribb endodontikus műtéti eljárás az apicoectomia vagy a gyökérvég csonkolás. Az eljárás enyhíti a fog végén lévő csontos területen kialakult gyulladást vagy fertőzést, mely az endodontikus kezelés után is folytatódik.
 
A beavatkozás során megnyitják az ínyszövetet, eltávolítják a fertőzött szövetet, s olykor a gyökér végét is eltávolítják. Egy kis tömést is behelyezhetnek a gyökércsatorna lezárásához.
 
László Adrienn

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.