2019. 12. 05. - 11:50

Miből áll egy fogimplantátum?

Miből áll egy fogimplantátum?

A fogpótlás gyakran a legjobb választásnak tekintendő a hiányzó fogak helyettesítésére. Tudjuk-e azonban, hogy miből áll pontosan egy ilyen implantátum?

Napjainkban egyre többen választják a fogimplantátumot, ha erre van lehetőségük. Bizonyos szempontoknak meg kell felelni, hogy egy páciensnek beültethessen a fogszakorvos egy ilyen fogpótlást.
 
Az implantátumokat a koronák támogatására is lehet alkalmazni, melyek egy adott fogat helyettesítenek, illetve hidak támogatására, melyek nagyobb távolságot korrigálnak a fogak között.
 
De miből is állnak ezek a fogimplantátumok?
 
Az első modern fogpótlásokat titániumból készítették, egy erős és könnyed anyagból, amely az emberi csonthoz jól illeszkedik. A folyamat neve biokompatibilitás.
 
A titánium fogimplantátumok beillesztési sikeressége 95 százalékos, s élethosszig tarthat megfelelő száj- és fogápolási szokások mellett.
 
Vannak ugyanakkor tényezők, melyeket észben kell tartani, ha titánium implantátumot szeretnénk.
 
Fogimplantátum esetén két típusból választhatunk
Fogimplantátum esetén két típusból választhatunk
 
Az emberek egy kis százalékának allergiás reakciói lehetnek a titániumra. Aggályok lehetnek az esztétika terén is: amennyiben az íny vonala csökkent vagy vékony, az implantátum látható sötétebb vonalat hagyhat az íny alatt.
 
Léteznek-e alternatív anyagok a fogpótlásokhoz?
 
Egyes pácienseknek cirkónium implantátumot ajánlanak az orvosok a titánium alternatívájaként. A kerámiaanyag hipoallergén, vagyis nem okoz allergiát vagy érzékenységet. A cirkónium implantátumoknak természetes fogszínük van, s kevés a kockázata a látható sötétebb vonalnak az íny alatt. A titániumhoz hasonlóan a cirkónium is biokompatibilis.
 
Mi a különbség?
 
A titánium implantátumokat általában két darabból állítják össze – az implantátum-csavarból, mely a foggyökeret helyettesíti és egy alátámasztásból, melynek célja összeköttetésbe kerülni a csavarral és a koronával, azaz a látható foggal.
 
A kétdarabos rendszer képessé teszi az orvosokat arra, hogy a titánium fogpótlást mélyen a csontba helyezzék, hiszen minden részüket külön lehet bejuttatni. A komponenseket egyébként külön-külön időpontban is berakhatják.
 
A cirkónium implantátumok ezzel szemben egy darabból állnak – vagyis a procedúra egyetlen alkalom alatt befejezhető. A cirkónium implantátumokat azonban nehezebb lehet behelyezni.
 
Mindkét dentális implantátumnak megvannak az erősségei és egyedi tulajdonságai.
 
Fogszakorvosunk fog tanácsot adni, melyik módszert válasszuk, az ajánlása és a mi igényeink alapján.
 
A fogászati ​​implantátumokban használt anyagtól függetlenül ugyanakkor az is nagyon fontos, hogy megfelelően képzett orvosunk legyen.
 
László Adrienn
 

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.