2018. 03. 22. - 09:50

Ínybetegség – milyen tévhitekkel élünk? – 1.rész

Ínybetegség – milyen tévhitekkel élünk? – 1.rész

Sajnos, az emberek jórésze helytelenül gondolkodik az ínybetegségekkel kapcsolatban. Bizonyos tévhitek pedig talán meggátolják őket abban, hogy időben orvoshoz forduljanak. Melyek ezek a téves elképzelések?

Ha ínybetegségről van szó, az emberek hajlamosak az igazságtól eltérő dolgokat gondolni. Pedig igen fontos tudni, mi jellemzi ezt a betegséget – hiszen a megfelelő kezelésre mielőbb szükség van.
 
Lássuk a leggyakoribb tévhiteket a betegséggel kapcsolatban.
 
A mosoly lehet szép - az ínybetegség ott lappanghat alatta
A mosoly lehet szép - az ínybetegség ott lappanghat alatta
 
1.”Az ínybetegség nem túl gyakori”
 
Sajnos, éppen ellenkezőleg. Extrém mértékben gyakran fordul elő ez a probléma. A 30 éves korosztály, valamint a náluk idősebbek fele ínybetegségtől szenved. Ez az egészségügyi probléma valójában a fogat támasztó és körülvevő szövetek fertőzése, amelyet a plakk okoz. A plakk tapadós réteg, baktériumokból áll össze, s állandó jelleggel képződik a fogakon. Ha naponta nem távolítjuk el a fogmosással, idővel fogkő formában megkeményedik.
 
2.”Nincs szuvasodásom, szóval ínybetegségem sem lehet”
 
Tévedés, mivel a fogszuvasodás-mentesség nem biztosítja, hogy ínybetegséggel sem rendelkezünk. Az ínybetegség fájdalommentes, ezért nehéz észrevenni. Ha az íny vérzik vagy pirossá válik, megduzzad, az a gingivitis jele – az ínybetegség korai szakaszát jelzi, s ebben még visszafordítható. A fogínygyulladás vagy gingivitis korai felfedezése professzionális tisztítást igényel a fogorvosnál, s ezt követően napi rendszeres fogmosást és fogselymezést.
 
Ha időben orvoshoz fordulunk, a fogínygyulladás is visszafordítható
Ha időben orvoshoz fordulunk, a fogínygyulladás is visszafordítható
 
3.”Ha ínybetegségem van, az azt jelenti, hogy elveszítem a fogamat”
 
Ez is tévedés. Nem feltétlenül veszíti el az ember a fogait azért, mert ínybetegség alakult ki nála, főleg, ha megfelelő szájhigiéniát alkalmaz.
 
Fontos, hogy naponta kétszer legalább mossunk fogat, s napi szinten alkalmazzuk a fogselymezést is. Étkezzünk helyesen, s látogassunk el a fogorvoshoz gyakran. Még ha diagnosztizáltak is bennünket ínybetegséggel, a fogorvos alaposan átgondolt kezelési tervvel segíthet ellenőrzés alatt tartani ezt a kellemetlen egészségügyi állapotot.
 
A cikket folytatjuk.
 
Kapcsolódó cikk:
 
 
 
B.A.

 

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.