2024. 02. 08. - 08:50

Speciális anyagok a vadonatúj fogászati technológiák között

Speciális anyagok a vadonatúj fogászati technológiák között

A legfrissebb technológiák napjainkban már a fogászatot is elérték. A korszerű megoldások között nemcsak a mesterséges intelligencia, de a speciális anyagok is megtalálhatók.

A legújabb technológiákat lassan, de biztosan a fogászati iparág is bevezeti. A modern módszerek között ott van a 3D nyomtatás, a mesterséges intelligencia, a digitális fogsor és az azonnali labor elérhetősége, az okos diagnosztika.
 
A speciális anyagokról is szót kell ejteni azonban.
 
A korszerű technológiák úttörésének köszönhetően az ún. antimikrobiális sínek iránt is megnő az igény.
 
A fejlett antimikrobiális anyagok iránti kereslet várhatóan szárnyalni fog 2024-ben. Ezek az anyagok döntő szerepet játszanak majd a különböző fogászati alkalmazásokban, mivel képesek akadályozni a baktériumok szaporodását és csökkenteni a fertőzések kockázatát.
 
Az új, fejlett antimikrobiális anyag számos, modern technológiát használó fogászati rendelőben elérhetővé válik a 3D-nyomtatott sínekhez.
 
-----> Fogászati szakrendelés és CT röntgen szolgáltatás
 
Speciális anyagok a vadonatúj fogászati technológiák között
Speciális anyagok a vadonatúj fogászati technológiák között
 
A kemény-elasztikus fogszabályozó sínek generatív előállításához biomimetikus 3D nyomtatási gyantát alkalmaznak.
 
Az antimikrobiális anyag csökkent biofilm tapadást mutat - ezzel fenntarthatóan gátolja a baktériumok kommunikációját. Az anyag testhőmérséklet-indukált termohatással is rendelkezik, amely a viselőjének maximális kényelmet biztosít a szájban.
 
-----> Fogászati szakrendelés és CT röntgen szolgáltatás
 
Egyéb bioaktív anyagok is sikeresek lehetnek
 
Számítani lehet arra is, hogy az elkövetkező években számos egyéb bioaktív anyag is előtérbe kerül.
 
A kutatók már fejlesztenek bioaktív fogászati anyagokat, köztük bioaktív üveget és bizonyos gyantakompozitokat a fogszerkezet remineralizációjának serkentésére. Ezek az anyagok javíthatják a fogpótlások és a természetes fogszövet közötti kölcsönhatást.
 
Az ezüst nanorészecskéket széles körben tanulmányozták, majd építették be fogászati anyagokba, jól ismert antimikrobiális tulajdonságaik miatt.
 
Ezek a nanorészecskék hozzáadhatók kompozitokhoz, fogcementekhez és más helyreállító eljárásokban használt anyagokhoz, hogy antimikrobiális tulajdonságokat nyújtsanak.
 
A grafén és a grafén-oxid ugyancsak ígéretesnek bizonyult az antimikrobiális tulajdonságok tekintetében.
 
A kutatók már vizsgálják, hogyan lehet ezeket a fogászati anyagokba beépíteni, olyan alkalmazásokhoz, mint például a felületeken történő biofilmképződés megakadályozása.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.