2024. 05. 16. - 09:00

Szövetből készülhet a jövőben fogászati implantátum

Szövetből készülhet a jövőben fogászati implantátum

Ahhoz, hogy a fogászati implantátumok olcsóbbak lehessenek, szövet alapú fog kifejlesztésén dolgoznak indiai kutatók.

Különös hír érkezett az indiai Új-Delhiből. A fogászati implantátumok olcsóbbá tétele érdekében az Union Textilipari Minisztérium szövet alapú fog kifejlesztését tervezi.
 
A cél, hogy a drága kerámiából, polimerekből és kompozitokból készült implantátumokat helyettesíteni lehessen – állítja két, a fejlesztésről tudó ember.
 
Jelenleg a fogimplantátumok legtöbb alkatrészét bizonyos országokból importálják, többek között Izraelből és Kínából.
 
Kutatások zajlanak a technológia fejlesztésére
 
A minisztérium terve ugyanakkor poliészterből készült foggyanták felhasználása a fogszerkezet helyreállítására és pótlására, az All India Institute of Medical Sciences (AIIMS) és az Indiai Technológiai Intézetek (IIT) pedig kutatásokat végeznek a technológia fejlesztésére.
 
 
Szövetből készülhet a jövőben fogászati implantátum
Szövetből készülhet a jövőben fogászati implantátum
 
A folyamat különböző szintű tesztelésen megy keresztül, beleértve az embereken végzett klinikai vizsgálatokat is.
 
„A folyamat az előkészítési szakaszban van, a tervek szerint még egyeztetnek az érintettekkel a stratégia kialakítása érdekében. A projekt nagyon költséges és egy prototípus kifejlesztése legalább 5 évig tart” – mondta az egyik hozzáértő.
 
A technológiát egyébként megosztják magán szereplőkkel a gyártás érdekében, hogy az gazdaságilag életképes legyen – tette hozzá.
 
Már van példa a használatukra
 
Szerte a világon az alternatív fogászati implantátum anyagok közé tartoznak a titán és ötvözetei, az aranyötvözetek, a rozsdamentes acél, valamint a kobalt-króm és a nikkel-króm ötvözetek.
 
A szövet alapú fogakat több fejlődő gazdaságban alkalmazzák, például Németországban és az Egyesült Államokban.
 
Egyre jobban keresik a fogimplantátumokat
 
A fogászati implantátumok piaca növekszik, köszönhetően a kozmetikai fogászat iránti növekvő keresletnek – a fogvesztéstől eltekintve – és a fogászati implantációs technológia fejlődésének.
 
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) jelentése szerint a fogászati implantátumok világpiacát 2022-ben 9,27 milliárd dollárra, 2023-ban pedig 10,09 milliárd dollárra becsülték, a 8,95 százalékos éves növekedési ütem (CAGR) pedig 2030-ra eléri a 18,42 milliárd dollárt.
 
 
A szájbetegségek elterjedt, nem fertőző problémák, amelyek a világ népességének csaknem felét érintik – minden korosztály körülbelül 45 százalékát, vagyis 3,5 milliárd embert – tudatta a WHO.
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo