2020. 10. 22. - 10:35

Van kapcsolat az asztma és az ínybetegség között

Van kapcsolat az asztma és az ínybetegség között

Azok az emberek, akik asztmával küzdenek, csaknem ötször nagyobb eséllyel tapasztalják meg az ínybetegségeket – állítják a kutatók.

Jóval nagyobb a valószínűsége az ínybetegség kialakulásának, ha valaki asztmás – állapították meg a kutatók.
 
A Journal of Periodontology szaklapban közölt tanulmány rámutatott arra, hogy a világon nagyjából 235 millió ember küzd asztmával, s nekik csaknem ötször akkora esélyük van arra, hogy ínybetegségekkel szembesüljenek, mint az egészséges embereknek.
 
Az asztma gyulladásos betegség, mely beszűkíti és begyullasztja a légutakat, ezért olyan tüneteket okoz, mint a nehézlégzés, zihálás, köhögés és szorítás érzése a mellkasban. Az állapot ugyanakkor szájszárazsággal is jár, mely plakk-képződést és ínybetegséget is kiválthat.
 
Ha valaki asztmás, annak fokozottan oda kell figyelnie fogai egészségére, s fontos kordában tartania a plakk-képződést és az ínybetegségeket.
 
Az asztmások tehetnek a szájszárazság és az ínybetegségek ellen
Az asztmások tehetnek a szájszárazság és az ínybetegségek ellen
 
Kerüljük a gyakori asztma-okozókat!
 
Az asztmában szenvedők elkerülhetik a tüneteket és megvédhetik a fogak egészségét is azzal, hogy nem teszik ki magukat a gyakori asztma-kiváltó dolgoknak.
 
Az asztmának számos okozója van, beleértve az extrém időjárást – vagyis a magas páratartalmat és az alacsony hőmérsékletet -, és a levegőben levő irritáló hatásokat. Ilyen például a pollen, az állati szőr, a háztartásban előforduló kártevők.
 
Különösen a csótányok, a rágcsálók és az ágyi poloska súlyosbíthatják az asztma tüneteit. Vagyis, érdemes ellenőrizni, nincs-e valamelyik az otthonunkban és ha igen, megtenni a szükséges intézkedéseket.
 
A szájszárazság problémája
 
Akinek asztmája van, valószínűleg tapasztal olykor szájszárazságot - más néven xerostomiát - olyan állapotot, melyben a száj nem termel elegendő nyálat. Ez gyakori az asztmásoknál, mert a korlátozott légáramlás arra készteti őket, hogy szájon át lélegezzenek.
 
Az asztmainhalátorok még inkább hozzájárulnak ezen állapot kialakulásához. A nyál nélkülözhetetlen a baktériumok „lemosásához” – a száraz száj azonban ideális környezetet teremt az ártalmas baktériumok felhalmozódásához és a plakk-képződéshez. Az eredmény: rossz lehelet, fogszuvasodás és ínybetegség.
 
Megelőzés
 
Szerencsére, az asztma ellenére a szánk egészségét számos módon védhetjük, s ezzel távoltarthatjuk az ínybetegségeket. Az inhalátor alkalmazását követően mindig öblítsük ki a szánkat vízzel. Érdemes fogat is mosni utána – ez még hatékonyabb lehet.
 
Fontos: olyan inhalátort ne használjunk, amely még hajlamosít is a fogszuvasodásra, akadnak ugyanis cukorral édesítettek. Kérdezzük meg orvosunkat, melyek a legjobbak a száj egészségének megőrzése céljából.
 
Fogorvosunknak szintén tudnia kell arról, hogy asztmával küzdünk. Kérjük ki a tanácsát szájhigiéniánk fokozása érdekében. Ha például a nap folyamán rendszeresen kortyolgatunk vizet, az hatékony a szájszárazság megelőzésében.
 
Végső soron a fogak egészségének gondozására az a legjobb módszer, ha rendszeres fogmosással és fogselyemmel tartjuk fenn a fogak higiéniáját.
 
Az ínybetegség kezelhető, ám a megelőzés kétségkívül a legjobb megoldás.
 
László Adrienn
 
 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.