47. Mestervacsora - Balatonalmádi

2009. április 18-án Balatonalmádiban a Ramada Hotel & Resort Lake szállodában került sor a Magyar Nemzeti Gasztronómiai szövetség az immár hagyományos Mestervacsorájára, ahol a szakma kiváló művelői vehették át mesterlevelüket. Ez évben 19 szakács, 3 cukrász, 4 bártender és 5 éttermi szakember, köztük Molnár László, a Hotel Silver**** vendéglátó igazgatója kapott mesteri címet a szövetségtől.
Molnár László által összeállított díszteríték
Az MNGSZ szabályzata szerint az kaphat mesterlevelet, akinek legalább 10-15 éves minősített szakmai múltja van, szakmai tudásáról a mesterbizottság előtt beszámol, és egy mesterremeket készít.
Szigorú szakmai előírásoknak kell megfelelni a mestervizsga során
A mestervizsgán egy választott menüsorhoz kellett italsort és díszterítéket összeállítani. A díszasztal szigorú elbíráláson ment keresztül.
Az elkészült teríték szakmai elbírálása
Az elbírálást alatt többek között nagy hangsúlyt fektettek a menükártya küllemére, illetve a szakmai szempontból lényeges tartalmi előírásokra. A terítéknél kiemelkedő szerepe van a tisztaságnak, az eszközök pontos elhelyezésének, illetve sorrendjének. Az összhatást tekintve elengedhetetlen, hogy az asztaldísz harmonizáljon a menükártyán szereplő ételsorral.
Mesterré avatás
A rendezvény egyébként mérföldkő volt szakmailag is, és a Magyar Nemzetei Gasztronómiai Szövetség életében is, hiszen a Mestervacsora napján került sor a tisztújító küldött közgyűlésre is.
A tisztújításon a szövetség elnöksége, régióinak előzőleg helyi szinten megválasztott küldöttei és a szavazati joggal rendelkező támogatói titkos szavazással választották meg az MNGSZ új vezetőségét. Pető István leköszönő elnök, aki hat évig vezette a szövetséget, megköszönte a bizalmat, a segítők munkáját és közreműködését.
Majd a jelölő bizottság szavazatai alapján megválasztották a Szövetség új elnökét, Prohászka Béla, Venesz-díjas mesterszakács személyében, aki a tisztújító küldött közgyűlés végén, a jelenlévők előtt letette elnöki esküjét.
A közgyűlést követően megkezdődött a Mesterek Vacsorája, amelyre minden alkalommal az ételeket és az italokat az adott évben avatandó mesterek készítették el az adott mesterbizottságok segédletével.
Szobafoglalás - kattintson ide!
Szólj hozzá a Hotel Silver - Hajdúszoboszló fórumon!: