2009. 04. 30. - 13:39

47. Mestervacsora - Balatonalmádi

47. Mestervacsora - Balatonalmádi
Az idei évben is megrendezésre került a mesterek felavatásának hivatalos bállal egybekötött díszvacsorája, melynek ezúttal a Ramada Hotel & Resort **** Lake Balaton adott helyszínt Balatonalmádiban.

2009. április 18-án Balatonalmádiban a Ramada Hotel & Resort Lake szállodában került sor a Magyar Nemzeti Gasztronómiai szövetség az immár hagyományos Mestervacsorájára, ahol a szakma kiváló művelői vehették át mesterlevelüket. Ez évben 19 szakács, 3 cukrász, 4 bártender és 5 éttermi szakember, köztük Molnár László, a Hotel Silver**** vendéglátó igazgatója kapott mesteri címet a szövetségtől.

DSCF5455

Molnár László által összeállított díszteríték

Az MNGSZ szabályzata szerint az kaphat mesterlevelet, akinek legalább 10-15 éves minősített szakmai múltja van, szakmai tudásáról a mesterbizottság előtt beszámol, és egy mesterremeket készít.

DSCF5483

Szigorú szakmai előírásoknak kell megfelelni a mestervizsga során

 

A mestervizsgán egy választott menüsorhoz kellett italsort és díszterítéket összeállítani. A díszasztal szigorú elbíráláson ment keresztül.

 

DSCF5507

Az elkészült teríték szakmai elbírálása

 

Az elbírálást alatt többek között nagy hangsúlyt fektettek a menükártya küllemére, illetve a szakmai szempontból lényeges tartalmi előírásokra. A terítéknél kiemelkedő szerepe van a tisztaságnak, az eszközök pontos elhelyezésének, illetve sorrendjének. Az összhatást tekintve elengedhetetlen, hogy az asztaldísz harmonizáljon a menükártyán szereplő ételsorral.

 

DSCF5599

Mesterré avatás

 

A rendezvény egyébként mérföldkő volt szakmailag is, és a Magyar Nemzetei Gasztronómiai Szövetség életében is, hiszen a Mestervacsora napján került sor a tisztújító küldött közgyűlésre is.

A tisztújításon a szövetség elnöksége, régióinak előzőleg helyi szinten megválasztott küldöttei és a szavazati joggal rendelkező támogatói titkos szavazással választották meg az MNGSZ új vezetőségét. Pető István leköszönő elnök, aki hat évig vezette a szövetséget, megköszönte a bizalmat, a segítők munkáját és közreműködését.

Majd a jelölő bizottság szavazatai alapján megválasztották a Szövetség új elnökét, Prohászka Béla, Venesz-díjas mesterszakács személyében, aki a tisztújító küldött közgyűlés végén, a jelenlévők előtt letette elnöki esküjét.

A közgyűlést követően megkezdődött a Mesterek Vacsorája, amelyre minden alkalommal az ételeket és az italokat az adott évben avatandó mesterek készítették el az adott mesterbizottságok segédletével.

 

Szobafoglalás - kattintson ide!



Szólj hozzá a Hotel Silver - Hajdúszoboszló fórumon!:

MCOnet Fórum

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.