2023. 10. 04. - 09:50

Kína 2030-ra állandó Hold-bázist létesíthet

Kína 2030-ra állandó Hold-bázist létesíthet

Állandó kutatóállomást hozna létre a keleti ország a Holdon. Kína tervei szerint 2028-ban indulna a Chang e-8 misszió, melynek az állomás megalapozása a célja.

Pár éven belül megvetheti a lábát a Holdon Kína, amely 2028-ra tervezi Chang e-8 küldetését -  a Chang e-7-tel együtt egy holdkutató állomás alapszerkezetét szeretnék kialakítani – tudatta a Global Times, hivatkozva a Kínai Nemzeti Űrügynökség (CNSA) bejelentésére, amelyet a 74. Nemzetközi Asztronautikai Kongresszuson tettek meg.
 
A Chang-e-8 többek között azt a feladatot kapja, hogy több holdi területet átvizsgáljon, elemezzen regionális geológiai profilokat. In-situ holdi mintaelemzést, erőforrás-hasznosítást és Holdalapú Föld-megfigyelést, kutatást is várnak tőle, valamint kisméretű, zárt földi ökoszisztémák feltárását és kutatást a Hold felszínén.
 
Kína holdkutatási projektje betartja az „egyenlőség, a kölcsönös előnyök, békés felhasználás és a mindenki számára előnyös együttműködés” elvét és nyitott a nemzetközi közösség előtt – hívták fel a figyelmet a kongresszuson.
 
Pár éven belül megvetheti a lábát a Holdon Kína (képünk illusztráció)
Pár éven belül megvetheti a lábát a Holdon Kína (képünk illusztráció)
 
A CNSA üdvözli, hogy országok és a nemzetközi szervezetek részt vegyenek a misszió- és rendszerszintű, valamint egységszintű együttműködésben, érjenek el közösen jelentős új tudományos felfedezéseket, s járuljanak hozzá az emberiség közös jövőjének felépítéséhez – írta a Global Times.
 
A Chang'e-8 leszállóegysége 200 kilogramm hasznos teher erőforrást kínál, független modultömege nem haladja meg a 100 kilogrammot, amely használható rendszerszintű és egységszintű együttműködési projektekhez.
 
A Chang'e-8 küldetés nemzetközi együttműködési projektjeire vonatkozó szándéknyilatkozatok benyújtásának határideje 2023. december 31.
 
Az előzetes kiválasztás a tervek szerint 2024 áprilisában zárul, a végső kiválasztási megerősítés pedig ugyanazon év szeptemberében lesz.
 
A kínai holdkutatási program a Chang e-8 mellett a Chang e-7-et is magában foglalja – utóbbit a tervek szerint 2026 körül indítják el. Elsődleges küldetése a Holdvíz bizonyítékainak felkutatása az égitest déli pólusának régiójában.
 
A Chang e-6 Hold-misszió – melynek célja, hogy mintákat gyűjtsön a Hold túlsó oldaláról - ugyancsak az ütemterv szerint halad és 2024 körül indulna.
 
Ez a küldetés a Hold túlsó oldalának viszonylag régebbi holdterepét tárja majd fel, beleértve az Aitken-medencét, amely a Hold három fő medencéjének egyike, így tudományosan értékesnek számít.
 
A Chang e-6 előzetes leszállási területe a Hold Déli-sark-Aitken-medence régiójában lesz.
 
A nemzetközi együttműködés fokozása érdekében a Chang e-6 hasznos terheket és műholdprojekteket szállít, olyan országokból és régiókból, mint Franciaország, az Európai Űrügynökség, Olaszország és Pakisztán.
 
B.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.