2011. 06. 02. - 21:10

Támadnak a kullancsok - mit tehetek kutyám védelmében?

 Támadnak a kullancsok - mit tehetek kutyám védelmében?
A kullancs kora tavasztól késő őszig, enyhe időben még akár a téli időszakban is támadhat. A kullancs számára ideális időjárás az enyhe, tavaszias, nem túl napos, nem túl száraz időszak, de a fagyokat kivéve szinte mindig számíthatunk a megjelenésére.
 Támadnak a kullancsok - mit tehetek kutyám védelmében?A hideg tél elpusztítja a föld alatt a fák gyökerei között telelő példányokat. Több mint húszféle kullancs él a környezetünkben, a néhány milliméteres méretűek csak pár órát szívják a vért, a nagyobbak 2-3 napig, peterakás előtt akár napokig is kapaszkodhatnak a gazdaállatba közben folyamatosan vért szívva, és különböző testnedveket, például érzéstelenítő, vagy véralvadásgátló anyagot visszaeresztve.
A kutyákra és emberekre is egyaránt veszélyt jelentő Lyme-kór (borrelia burgdorferi) is a kullancsok csípésével terjed (ixodes ricinus). A betegséget, ha időben felfedezik, jól gyógyítható. Ezért a kullancs-csípés helyét figyeljük, ha napokkal-hetekkel később kör vagy csík alakú piros elszíneződést látunk a bőrön (vándorfoltok), szinte biztos lehetünk a fertőzésben. Sajnos az elszíneződés hiánya nem jelenti a biztos fertőzésmentességet. A Lyme kór egyéb tünetei: fáradságérzet, hidegrázás, láz, fejfájás, később tarkómerevség, izom- és izületi fájdalmak. Ha kutyánk viselkedésében, kedvében hirtelen változást tapasztalunk, azonnal forduljunk állatorvoshoz, mert a Lyme-kór korai szakaszban jól gyógyítható, súlyos idegrendszeri és ízületi elváltozásokat csak a több hónapos, illetve több éves kezeletlen fertőzés okozhat.
Mit tehetek kutyám védelmében ? Támadnak a kullancsok - mit tehetek kutyám védelmében?
Nem elég elpusztítani a kullancsokat a kutyán, a védekezés célja megaka-dályozni az állaton a kullancsok megtelepedését, megelőzni a vérszívás során bekövetkező fertőzést.
A betegség megelőzésének biztos (szinte 100%-os) módja a megelőző védő-oltás sorozat (aktív immunizálás). Léteznek emellett riasztószerek is. Ezzel kapcsolatban kérjük ki állatorvosunk ajánlását !

Hogyan távolítsuk el a kullancsot kutyánkból?

A kullancs rendkívül veszélyes lehet kedvencünkre, főleg, ha egy fertőzött egyed csípi meg. A kullancsokat minden esetben el kell távolítani az állat testéből, kézzel vagy kul-lancskiszedő kanállal.
A parazita eltávolítás módjára nincs egyértelműen jó mód-szer. A lényeg, hogy lehetőleg ne nyomjuk össze a rovar potrohát ! Így nem "fecskendezzük" magunkba vagy háziállatunkba annak tar-talmát. Érdemes szakemberre (orvosra) bízni az eltávolítást !Memo

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.