2022. 01. 27. - 09:20

Jelentős a beltenyésztés – Nem egészségesek a kutyák?

Jelentős a beltenyésztés – Nem egészségesek a kutyák?

A kutatók szerint a legtöbb kutyafajta erősen beltenyésztett és egészségtelen. Bizonyos kutyafajtákra jellemző tulajdonságokat ugyanis ezzel a módszerrel érnek el.

Mivel erős a beltenyésztettség, a legtöbb kutyafajta mára nem teljesen egészséges - állítják a kutatók. Nem segít a dolgon, hogy egyes fajtajellegzetességeket - így például a dalmata-foltokat vagy a tacskóknál a tömzsi lábat - gyakran beltenyésztéssel érik el.
 
Az új tanulmány megerősítette, hogy a beltenyésztés növeli a kutyák egészségügyi problémáinak kockázatát.
 
A beltenyésztés rendkívül lényeges az ebek egészsége szempontjából – emelte ki Danika Bannasch, a tanulmány vezetője, a Davis-i Kaliforniai Egyetem állatorvos-genetikusa.
 
A genetikai elemzést 227 fajtán végezték, s átlagosan 25 százalékos beltenyésztési arányt találtak. Ez egyenértékű azzal, mintha ugyanazt a genetikai anyagot egy édestestvérrel osztanánk meg. Az embereknél és a vadon élő állatoknál ez a szint messze meghaladja a biztonságosat.
 
Egyes fajtajellegzetességeket sokszor beltenyésztéssel érnek el
Egyes fajtajellegzetességeket sokszor beltenyésztéssel érnek el
 
Ha embereknél tapasztalható magas beltenyésztés – 3–6 százalék – az a komplex betegségek és egyéb egészségügyi állapotok megnövekedett arányával jár – mutatott rá a kutatócsoport.
 
A más fajokból származó információk, valamint a fajta erős hajlama, kombinálva az olyan összetett betegségek adataival, mint a rák és az autoimmun problémák, rávilágítanak arra, hogy a kutyák magasfokú beltenyésztése egészségük szempontjából egyáltalán nem előnyös - mondta Bannasch.
 
„Míg a korábbi tanulmányok kimutatták, hogy a kistestű kutyák tovább élnek, mint a nagyobb termetűek, korábban senki sem számolt be morbiditásról vagy betegség jelenlétéről. Ez a tanulmány feltárta, hogy ha az ebek kisebbek és nem beltenyésztettek, sokkal egészségesebbek, mint a nagyobb kutyák magas beltenyésztéssel” – jegyezte meg a szakember.
 
S hogy miért beltenyésztettebbek egyes kutyafajták, mint mások? Az ok gyakran egy kis eredeti populáció kombinációja, melyet bizonyos tulajdonságok tenyésztése követ, s ezek sokszor inkább megjelenésre vonatkoznak, mint hogy valamilyen célt szolgálnának - magyarázta Bannasch.
 
Bár a szakértő nem biztos benne, hogy van ebből kiút, azért léteznek módok a fajta genetikai sokféleségének és egészségének megőrzésére.
 
Ez magába foglalja a gondos kezelést; el kell kerülni a meglévő genetikai sokféleség elvesztését - a tenyésztőképzés és a beltenyésztés szintjének nyomon követése révén. 
 
Minden erőfeszítésre szükség van annak érdekében, hogy fenntartsuk a genetikai sokféleséget, annál a néhány fajtánál, ahol a beltenyésztés szintje alacsony - hangsúlyozta Bannasch.
 
L.A.
 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.