Kutya-Macska

Mit egyen a kutyánk - helyesen?

Mit egyen a kutyánk - helyesen?

Talán furcsán hangzik, de nemcsak a saját magunknak vásárolt élelmiszerek címkéjét érdemes megnéznünk, hanem azét is, amit háziállatainknak szerzünk be. Nem mindegy ugyanis, milyen összetételben fogyasztanak értékes tápanyagokat kedvenceink.

Érthető, hogy háziállatainkat, amelyek sok esetben családtagok is, nemcsak szeretettel, hanem számukra megfelelő falatokkal is el szeretnénk halmozni.

Sok kutyatartó nem tudja azonban, mi is lenne a legjobb kedvencének. Természetesen, az eb elél kenyéren és csontokon is, de ha tudunk neki egy kicsit komplexebb ételt biztosítani, figyeljük a állateledelek címkéit is.

 Nem mindegy, milyen tápanyagokat eszik a kutyánk - milyen az állateledel összetétele

Nem mindegy, milyen tápanyagokat eszik a kutyánk - milyen az állateledel összetétele

Az etetésnél fontos szem előtt tartani a tápértéket. Ahogyan az embernél, az ebeknél is érdemes húst, zöldséget és gabonát kombinálni.
Lássuk, mi mindenre van szüksége a kutyának?

A zsírok és olajok tekintetében az állateledel általában marha vagy csirke zsírt tartalmaz, esetleg lazacolajat. Ásványi és növényi olajok is lehetnek benne.

Fehérjére nagy szüksége van kutyánknak. Fontos, hogy legyen az állateledelben húskészítmény – érdemes jobban megnézni, milyen hús van benne, azaz marha, csirke vagy pulyka található az eledelben, mert az nem elég biztató, hogy baromfiból készítették azt.

Szénhidrátot enniük kell az ebeknek. Nem kell tőle félni, nyugodtan lehet adni kedvencünknek gabonát (lehet teljes kiőrlésű is), krumplival, borsóval is etethetjük. Ha jól keverjük az eledelben ezeket, a kutya jóízűen meg fogja enni. Kevesebb tápértéke van a kukoricának, lisztnek illetve a különböző magvaknak, ezeket kerüljük inkább.

Ha a kutya etetését otthoni élelmiszerekből oldjuk meg, szintén figyeljünk oda arra, hogy meglegyen a fehérje, a szénhidrát, a zsírok és olajok megfelelő aránya.

A tartósítószerektől nem kell tartani – ha állateledellel etetjük kedvencünket, ezek nem hagyhatók ki belőle, de nézzük meg a címkén, hogy természetes szerekkel tartósították-e az ételt. A kémiai anyagokat kerüljük, de a rozmaring vagy az E-vitamin például megfelelő a célra.

Kapcsolódó cikk:

Kutyahidegben is egészségesen 

Mit gondolnak rólunk a macskák?

B.A.

Kigyúrta magát Jonah Hill

Kigyúrta magát Jonah Hill

A népszerű színész gyakran változtatja meg külsejét egy-egy szerep miatt. Ezúttal több kilótól szabadult meg.   
Rendkívül fontos a babák számára az alvás

Rendkívül fontos a babák számára az alvá...

Egy friss kutatás arról számolt be, hogy mennyire fontos a csecsemőknek a sok alvás, hiszen rengeteg teendőben segíti őket.   
Vége Kourtney Kardashian románcának?

Vége Kourtney Kardashian románcának?

Nem találkozgat újabban a gyönyörű tévésztár és jóval fiatalabb kedvese. Kourtney Kardashian és Younes Bendjima kapcsolata a hírek szerint kihűlt.
Reggeli friss: jalapeno-bacon-ös tojás

Reggeli friss: jalapeno-bacon-ös tojás

Előételnek, reggelinek, könnyed vacsorának egyaránt megfelelő a jalapeno paprikával készült, baconnel ízesített, töltött főtt tojás.
Kate Moss fotói újra hódítanak

Kate Moss fotói újra hódítanak

Nem újdonság, hogy a divatiparban felhasználnak régi képeket, melyek egykor hatalmas sikert arattak. Így van ez a népszerű modell esetében is. 
Csuklónk bánja az okostelefonok használatát

Csuklónk bánja az okostelefonok használa...

Minél többet pötyögünk és böngészünk okos készülékünkön, annál nagyobb az esélye, hogy kialakul nálunk a fájdalmas carpalis alagút szindróma.
Ezért esznek a macskák füvet

Ezért esznek a macskák füvet

Olykor előfordul, hogy a kis kedvencek füvet kezdenek enni. Ez elsőre talán furcsa lehet, de cseppet sem kell aggódni.   
Kemény vallomást tett Harry herceg

Kemény vallomást tett Harry herceg

Kifakadt a brit királyi család ifjú tagja – Harry herceg sérelmezte, hogy gyermekként arra kényszerítették, kísérje anyja koporsóját a temetési menetben. Harry ...
Nem zavarja a plusz kiló Kulcsár Edinát

Nem zavarja a plusz kiló Kulcsár Edinát

A magyar sztárnak ugyan nem sikerült a legjobban a diétája, ez azonban egyáltalán nem érdekli.  
George Clooney visszavonul?

George Clooney visszavonul?

Az 56 éves sztárról azt beszélik, hogy felhagy a színészkedéssel és csak a családjának szenteli az életét.   
< >