2017. 02. 16. - 10:50

Mit egyen a kutyánk - helyesen?

Mit egyen a kutyánk - helyesen?

Talán furcsán hangzik, de nemcsak a saját magunknak vásárolt élelmiszerek címkéjét érdemes megnéznünk, hanem azét is, amit háziállatainknak szerzünk be. Nem mindegy ugyanis, milyen összetételben fogyasztanak értékes tápanyagokat kedvenceink.

Érthető, hogy háziállatainkat, amelyek sok esetben családtagok is, nemcsak szeretettel, hanem számukra megfelelő falatokkal is el szeretnénk halmozni.

Sok kutyatartó nem tudja azonban, mi is lenne a legjobb kedvencének. Természetesen, az eb elél kenyéren és csontokon is, de ha tudunk neki egy kicsit komplexebb ételt biztosítani, figyeljük a állateledelek címkéit is.

 Nem mindegy, milyen tápanyagokat eszik a kutyánk - milyen az állateledel összetétele

Nem mindegy, milyen tápanyagokat eszik a kutyánk - milyen az állateledel összetétele

Az etetésnél fontos szem előtt tartani a tápértéket. Ahogyan az embernél, az ebeknél is érdemes húst, zöldséget és gabonát kombinálni.
Lássuk, mi mindenre van szüksége a kutyának?

A zsírok és olajok tekintetében az állateledel általában marha vagy csirke zsírt tartalmaz, esetleg lazacolajat. Ásványi és növényi olajok is lehetnek benne.

Fehérjére nagy szüksége van kutyánknak. Fontos, hogy legyen az állateledelben húskészítmény – érdemes jobban megnézni, milyen hús van benne, azaz marha, csirke vagy pulyka található az eledelben, mert az nem elég biztató, hogy baromfiból készítették azt.

Szénhidrátot enniük kell az ebeknek. Nem kell tőle félni, nyugodtan lehet adni kedvencünknek gabonát (lehet teljes kiőrlésű is), krumplival, borsóval is etethetjük. Ha jól keverjük az eledelben ezeket, a kutya jóízűen meg fogja enni. Kevesebb tápértéke van a kukoricának, lisztnek illetve a különböző magvaknak, ezeket kerüljük inkább.

Ha a kutya etetését otthoni élelmiszerekből oldjuk meg, szintén figyeljünk oda arra, hogy meglegyen a fehérje, a szénhidrát, a zsírok és olajok megfelelő aránya.

A tartósítószerektől nem kell tartani – ha állateledellel etetjük kedvencünket, ezek nem hagyhatók ki belőle, de nézzük meg a címkén, hogy természetes szerekkel tartósították-e az ételt. A kémiai anyagokat kerüljük, de a rozmaring vagy az E-vitamin például megfelelő a célra.

Kapcsolódó cikk:

Kutyahidegben is egészségesen 

Mit gondolnak rólunk a macskák?

B.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.