2011. 07. 29. - 06:00

Mit jeleznek a macskák a testbeszéddel?

Mit jeleznek a macskák a testbeszéddel?
Sokan tudni szeretnénk, hogy mit is akar mondani nekünk a cicánk, de nem mindig jövünk rá, pedig a látszat ellenére nem is olyan nehéz. A cica hanggal, testtartással, a füleivel és a farkával is tud jelezni felénk, például remekül el tudja nekünk mondani, hogy éhes.
Mit jeleznek a macskák a testbeszéddel?Sokan tudni szeretnénk, hogy mit is akar mondani nekünk a cicánk, de nem mindig jövünk rá, pedig a látszat ellenére nem is olyan nehéz. A cica hanggal, testtartással, a füleivel és a farkával is tud jelezni felénk, például remekül el tudja nekünk mondani, hogy éhes.
Amikor egy macska lassú, jelentőségteljes pillantásokkal üdvözöl egy embert, vagy egy másik macskát, azzal vonzalmat kommunikál. Miért? Mert, a macskák világában, ha az állat valaki más jelenlétében csukja le a szemét, az a bizalom kizárólagos jele. Azzal, hogy lassan rápislogsz a macskádra, azt fejezed ki neki, hogy tisztában vagy a jelenlétével, és nem jelentesz veszélyt. Így a következő alkalommal, amikor a cicád rád pillant, próbáld viszonozni ezt a gesztust.
Habár az emberek a direkt szemkontaktust a vonzalmuk kifejezésére is használhatják, a legtöbb macska fenyegetőnek veszi ezt. Ezért van az, hogy több társaságában a macska általában afelé a személy felé közeledik a szobában, aki figyelmen kívül hagyja. A legriadtabbá akkor válik egy macska, minél jobban kitágul a pupillája.
Amikor kitágul a pupillája, és nagyra nyitja a szemét, a pupillák a lehető legtöbb vizuális információt gyűjtik be. Ez a hatalmasra tágult pupilla jelzi, hogy a macska nagyon riadt, vagy hátrálni akar.Mit jeleznek a macskák a testbeszéddel?

A támadásra kész macska szembenéz szorongása tárgyával és leszegett fejjel, lassú, óvatos léptekkel, szemét mindvégig a célponton tartva közelít félelme forrásához, illetve a kiszemelt zsákmányhoz. Ezalatt fülét radarként forgatja, testét ék alakúra lapítja, lábait megfeszíti. Ilyenkor jobban tesszük, ha nem állunk az útjába. Ezzel szemben amikor védekezik, mindig lekuporodik, füleit hátracsapja, hátrál és arra összpontosít, hogy bármelyik pillanatban ki tudjon térni a veszélyforrás elől. Ilyenkor fejét gyakran oldalra hajtja, vicsorog, fúj és morog. Az agresszív védekezéshez már karmait is kimereszti, púpozik és felborzolja szőrét. Az ilyen testtartás arra utal, hogy a macska nem támadni, hanem pont ellenkezőleg, visszavonulni készül.
A cica hangjait magunknak kell kitapasztalnunk, hogy mikor mit akarhat vele jelezni.
Általában ha hangosan és hosszan nyávog, akkor kérni akar tőlünk valamit, például ételt, vagy hogy nyissuk ki az ajtót. Ha röviden és valamivel halkabban nyávog, akkor a gazdáját keresi. Hangos, felháborodott nyávogással ellenszenvét, félelmét jelzi felénk.Memo

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.