2010. 04. 13. - 06:00

Shih-tzu - neve oroszlánt jelent, mely hűen tükrözi testfelépítését!

Shih-tzu - neve oroszlánt jelent, mely hűen tükrözi testfelépítését!
Mint a parányi kutyák általában, a shi-tzu is rendkívül élénk, éber, játékos, kedves, bohókás kis jószág. Társas lény, az embereket nagyon szereti, ő maga is szeretetre vágyó, ugyanakkor merész, bátor, idegenekkel szemben bizalmatlan.
Mint a parányi kutyák általában, a shi-tzu is rendkívül élénk.A shi-tzu a tibeti Lhasa Apso és a pekingi palotakutya leszármazottja, a kínai császároknak gyakran adták ajándékba, és a császári palotákban luxuskörülmények
között élt, tenyésztését az udvari eunuchok ellenorizték. A si-cut szent állatnak tartották és a Ming dinasztia idejében a császári család nagy kedvence volt.
Bár a kínaiak próbálták megakadályozni, hogy a fajta elhagyja az országot, a shi-tzu beszivárgott nyugatra és azóta itt is hódít.
Megjelenése:
A shih-tzu robosztus, igen dús és hosszú szőrrel borított kutya, krizantA shih-tzu  robosztusémszerű fejjel és meglehetősen arrogáns tartással. Feje széles és kerek. Arcorri része szögletes és rövid, orrtükre fekete. Szeme nagy és kerek, színe barna. Füle nagy, lelógó, hosszú szőr borítja, ezért úgy tűnik, mintha egybeolvadna a nyak szőrével. Háta egyenes, mellkasa izmos és széles. Mellső végtagjai rövidek, izmosak, a dús szőrzet miatt pedig még vastagabbnak látszanak.

Hátulsó lábaik rövidek, izmosak, hátulról nézve egyenesek, ezeket is dús szőr fedi. Farkát vidáman, a hátára hajlítva hordja. A farok legmagasabb íve megegyezik a koponya legmagasabb pontjával, ez a kutyának egy harmonikus sziluettet kölcsönöz. Bundája rendszeres, napi ápolást igéMint a parányi kutyák általában, a  shi-tzu is rendkívül élénk.nyel, ellenkező esetben könnyen filcesedik. Arcán a "hajat" legtöbbször bóbitába kötik, jellegzetes fejdíszt alkotva ezzel a kutyusnak. Ha nem szeretnénk naponta több órát tölteni fésülgetésével, lenyírhatjuk a kabátkáját: ettől egy kicsit terrier hatású lesz ölebünk, de ez is csak az egyediségét fokozza. Ráadásul nyáron a kutyus is nagyon értékelni fogja a sportos frizurát. Minden elképzelhető színárnyalatban tenyésztik. Várható élettartama 14-16 év.
Jelleme:
Mint a parányi kutyák általában, a shi-tzu is rendkívül élénk, éber, játékos, kedves, bohókás kis jószág. Társas lény, az embereket nagyon szereti, ő maga is szeretetre vágyó, ugyanakkor merész, bátor, idegenekkel szemben bizalmatlan. Minél nagyobb a család, annál inkább igyekszik a ",,falka" középpontjává válni. Merész, bátor kiskutya. Kissé sértődékeny, akaratos.
Forrás: www.shitzu.uw.hu, www.haziallat.huMemo

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.