2009. 12. 07. - 23:14

Szfinx - macska szőr nélkül

Szfinx - macska szőr nélkül
Kétségtelenül szokni kell a látványt, a szfinx macska ugyanis szinte teljesen szőrtelen, csupasz bőrét legfeljebb hamvas pihék borítják, esetleg a farkon figyelhető meg némi szőrzet. Denevér-szerű fülei, ék alakú feje, karcsú teste, vékony végtagjai még különlegesebbé teszik. Színezetét főként a bőre pigmentációja adja, lehet egyszínű, de tartalmazhat bármilyen mintázatot is.
LakásbanKétségtelenül szokni kell a látványt, a szfinx macska ugyanis szinte teljesen szőrtelen, csupasz bőrét legfeljebb hamvas pihék borítják, esetleg a farkon figyelhető meg némi szőrzet.

Denevér-szerű fülei, ék alakú feje, karcsú teste, vékony végtagjai még különlegesebbé teszik. Színezetét főként a bőre pigmentációja adja, lehet egyszínű, de tartalmazhat bármilyen mintázatot is.

Az ókori egyiptomiak sok falfestEmberközpontú.ményen és szobor változatban is megörökítették a szőrtelen cicát. A legelső úgynevezett fotográfiai bizonyíték a századelőn Mexikóból került elő. Normál esetben, 10-15 évenként fordult elő az, hogy egy szőrtelen példány született. Kanada jár az élen a szőrtelen szfinx  macska tenyésztésében, ők honosították meg új fajként.

A szfinx cicát általában lakásban tartják, a szabadba csak felügyelettel engedik ki, mivel a hideg és a hosszan tartó erős napsugárzás egyaránt megárthat neki, kíváncsi természete miatt pedig könnyen bajba kerülhet.

Éppen ezért több figyelemre van szüksége. Érzékeny bőre rendszeres kezelést igényel, és könnyen meg is fázik. Vannak, akik idegenkednek tőle, ám erre semmi ok, mi is ugyanilyen furcsának tűnhetünk egy csimpánz szemében.

Viselkedését tekintve a szfinx temperamentumos, játékos, élénk, intelligens cica és mindezek mellett kezelhető és nagyon szeretni való,rendkívül emberközpontú macska. Nagyon jól kijön a többi fajtával, de uralkodó természete miatt mindig ő akar a domináns vezető lenni. Bátran szembeszáll a nála akár kétszerte nagyobb betolakodóval is. Nagyon sikeresek és imádnak szerepelni: szinte reklámozzák különleges voltukat.

 

 

Memo

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.