2009. 12. 31. - 18:46

Szilveszter - a kutyák számára az év egyik legborzalmasabb napja

Szilveszter - a kutyák számára az év egyik legborzalmasabb napja
Ahogy ma megkezdődik a petárdák durrogtatása, elérkezik a kutyák számára az év egyik legborzalmasabb napja. Kis odafigyeléssel azonban megóvhatjuk négylábú barátainkat. Olyan helyre érdemes elzárni a házőrzőt, ahol nem tehet kárt magában.
Kis.Ahogy ma megkezdődik a petárdák durrogtatása, elérkezik a kutyák számára az év egyik legborzalmasabb napja. Kis odafigyeléssel azonban megóvhatjuk négylábú barátainkat. Olyan helyre érdemes elzárni a házőrzőt, ahol nem tehet kárt magában.

Miért is olyan nagy probléma a kutyáknak a tűzijáték, a petárda-özön?
A szokásos városi zajokhoz (fékcsikorgás, defekt, konyhai csörömpölések) fokozatosan hozzászoknak ebeink, azok legtöbbje nem folyamatos, és egy irányból jön, a kutya számára betájolható, kezelhető.

 

De a tűzijáték sivító hangja más, a kutya számára szokatlan, érthetetlen és félelmetesen erős fényhatás kíséri, ami körülveszi őt, úgy érzi, nincs menekvés. Ugyanez a helyzet a petárdával, általábanMás. több irányból is jön robbanás, és nem csak hanginger, hanem légnyomás változás is kíséri, amit kutyáink érzékelnek és nem értenek.
Tanácsok az időszak átvészeléséhez:
Legyen szó akár szabadban, akár lakásban élő állatról, ne küldjük ki az udvarra, csak a lehető legrövidebb időre, és akkor se hagyjuk felügyelet nélkül. Ha már a négy fal között van, hagyjuk, hadd bújjon be oda, ahová szeretne, akár az íróasztal alá vagy a megszokott szállítóboxába.
• A legtöbb állatot megnyugtatja a gazdi közelsége, tehát hagyjuk, hadd kucorodjon a lábunkhoz, ha igényli, gyakran vegyük az ölünkbe, és simogatással nyugtassuk, viszont ha azt tapasztaljuk, hogy inkább egyedül érzi jól magát, tartsuk ezt is tiszteletben.
• Az agresszívvé váló egyedeket ne provokáljuk, amennyire lehet, tartsuk magunkat távol tőlük.
• Séta alkalmával használjunk feltétlenül pórázt.
Stressz.• Ne feledjük, a mi viselkedésünk nagyban befolyásolhatja a kutya viselkedését, reakcióit. A gazdi ijedtsége a kutyában is hasonló viselkedést indukálhat.
• Miután ez a stresszes állapot az érzékeny egyedeknél napokig eltart, és a tünetek tekintetében is jelentős különbségek mutatkoznak, a gazdi és a kutya érdekében is célszerű lehet nyugtató hatású készítmények használata.

A megfelelő készítmény - számos létezik a hazai piacon is, kezdve a legenyhébb, kizárólag gyógynövény alapú készítményektől a gyógyszernek minősülő termékekig- kiválasztását és a megfelelő dózis meghatározását bízzuk állatorvosra.

 

 

 

Memo

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.