2020. 05. 27. - 08:43

A maszkos arcot is felismeri a mesterséges intelligencia?

A maszkos arcot is felismeri a mesterséges intelligencia?

A mesterséges intelligenciát használó arcfelismerő technológia megalkotói igyekeznek alkalmazkodni egy olyan világhoz, melyben az emberek rendszeresen eltakarják az arcukat, hogy elkerüljék a betegségek terjedését.

Noha manapság már igen jók az arcfelismerő technológiák, napjainkban felmerül a kérdés: vajon akkor is ennyire hatékonyak-e, ha az emberek arcát maszk takarja?
 
A mesterséges intelligenciát alkalmazó arcfelismerő technológia-készítők most egy olyan világhoz próbálnak idomulni, melyben a betegségek elkerülése végett gyakran hordhatnak maszkot az emberek.
 
A Los Angeles-i TrueFace stratup arcfelismerési algoritmusai elég jók ahhoz, hogy az Egyesült Államok légiereje használja őket a bázisbejárat biztonsági ellenőrzésének felgyorsítására. Vezetőjük, Shaun Moore azonban azzal a kérdéssel szembesült, mi a helyzet, ha az emberek maszkot viselnek? Nézd meg, hogyan tartatja be a maszkviselés szabályát a mesterséges intelligencia!
 
Képes a mesterséges intelligencia a maszkos emberek felismerésére?
Képes a mesterséges intelligencia a maszkos emberek felismerésére?
 
Nem tudják, hogyan produkálna a technológia, ilyen környezetben ugyanis még nem alkalmazták – mondta el Moore. Mérnökei azonban már tesztelik azt maszkot hordókon, sietősen gyűjtve a maszkos arcokról készült képeket, hogy behangolják gépi tanulási algoritmusukat olyan időszakok idejére, mint a világjárvány.
 
Az elmúlt években az arcfelismerési technológiák egyre elterjedtebbek és pontosabbak, mivel a mesterséges intelligencia technológia – a mély tanulás – a számítógépeket jobbá tette a képek értelmezése terén.
 
Kormányok és cégek használják az arcfelismerést, hogy azonosítsák a személyeket többek között munkahelyeken, iskolákban, repülőtereken – bár egyes algoritmusok kevésbé teljesítenek jól nők és sötétebb bőrű emberek esetében.
 
Napjainkban az arcfelismerő iparág egy olyan világhoz igyekszik alkalmazkodni, amelyben sokan maszkot viselnek, elkerülve a fertőző betegségeket. Olvasd el, miért egyre fontosabb az érintkezés nélküliség!
 
Az arcfelismerő technológiák szakértői szerint az algoritmusok általában kevésbé pontosak, ha az arc takarva van – akadályt jelenthet a kamera szög és a maszk is, mivel kevesebb információ áll rendelkezésre az összehasonlításhoz.
 
Ha kevesebb, mint 100 ezer ember van az adatbázisban, nem lehet érezni a különbséget – jelezte Alexander Khanin, az amszterdami VisionLabs vezetője és társ-alapítója. Egymillió embernél a pontosság észrevehetően csökken, s a rendszert a használat módjától függően módosítani kell.
 
Egyes gyártók és felhasználók szerint az arcfelismerés kellően jól működik maszkos arcokon is. „Azonosítani tudunk személyeket akkor is, ha balaklava, orvosi maszk vagy homlokát lefedő kalap tartozik az öltözékéhez” – vélekedett Artem Kuharenko, az orosz NtechLab alapítója, mely 150 ezer kamerával rendelkezik Moszkvában.
 
Elmondta, hogy a cégnek van tapasztalata a maszkot viselőkkel, mivel dél-ázsiaiakkal állnak szerződésben, ahol maszkokat viselnek az emberek a megfázás és az influenza megfékezésére.
 
Az USA vám- és határellenőrző szervezete - mely az arcfelismerést az Egyesült Államok repülőterein, nemzetközi járatokat szállító utasoknál használja -, szintén állítja, hogy technológiája azonosítja a maszkos arcokat.
 
Anil Jain, a Michigani Állami Egyetem professzora azonban megjegyzi, hogy ezek az állítások nem ellenőrizhetők egyszerűen, nincs megbízható adatbázis a kiértékeléshez.
 
Az Egyesült Államok kormányának laboratóriuma - mely a Nemzeti Szabványügyi és Technológiai Intézetben található - az arcfelismerési algoritmusok pontosságának döntőbírájaként működik. Szakértői bíznak abban, hogy az elvárt külső érvényesítést hamarosan biztosítani tudják – ezt azonban ugyanaz a járvány tartja fenn, amely a projektet ösztönözte.
 
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.