2020. 05. 20. - 09:45

Mesterséges intelligencia - Egyre fontosabb az érintkezés nélküliség

Mesterséges intelligencia - Egyre fontosabb az érintkezés nélküliség

A közvetlen emberi kapcsolat veszélyeire a koronavírus időszakában senkit sem kell emlékeztetni. A robotok azonban a kórházakban és más alapvető szolgáltatásokban is bizonyítják értéküket – a kiszállításban egyre nagyobb igény mutatkozik rájuk.

A koronavírus időszakában senkinek sem újdonság, hogy nem tanácsos másokkal érintkezni. A merőben új helyzetben egyre inkább hasznát vesszük a kamerákkal felszerelt robotoknak, melyek a kórházak és más alapvető szolgáltatások frontvonalában is bizonyítanak - nemcsak mert segítik az érintkezés nélküli kontaktust, hanem mert a szükséges támogatást is megadják.
 
Világszerte egyre több robot vállalja át a mindennapos rutint, hogy a dolgozók a kritikus feladatokra összpontosíthassanak.
 
Ennél is fontosabb azonban, hogy képesek csökkenteni a koronavírus terjedésének esélyét. Nem tüsszögnek, köhögnek, nem terjesztenek cseppfertőzéssel semmit és nem érintik meg a felületeket. Vagyis mérsékelik annak valószínűségét, hogy az emberek megfertőzzék egymást, s könnyebbé teszik a kellő távolság betartását.
 
A robotok szinte mindent képesek azonosítani: környezetet, tárgyat, arcot
A robotok szinte mindent képesek azonosítani: környezetet, tárgyat, arcot
 
Az Orbbec 3D kamerák segítségével a szervizrobotok elvégezhetik feladataikat anélkül, hogy a környező tevékenységeket megszakítanák vagy megzavarnák. A 3D-kamerák lehetővé teszik a robotok számára az akadályok észlelését és elkerülését, a sebesség beállítását, valós idejű döntéseket hozhatnak irányokról és útvonalakról – a padló megjelölése vagy egyéb referenciapont nélkül.
 
 
Az Orbbec 3D kamerák érintkezés nélküli szituációkat hoznak létre, arcfelismerés, mozgás-követés, sőt akár a tekintet megfigyelése segítségével.
 
A 3D képalkotás a robotokban és más eszközökben is biztonságot nyújt - csökkenti a fertőzés kockázatát, javítja a betegek biztonságát és növeli a személyzet hatékonyságát. Képes azonosítani és leolvasni szinte mindent: környezetet, tárgyat, arcokat.
 
A mélység-kamerákat a koronavírus során virtuális ingatlan-túrák elvégzésére is használják, de kiváló új játék- és szórakoztató élmények létrehozására is otthoni környezetben.
 
A munkahelyeken a 3D-szenzorokat alkalmazzák a „biztonságos munkazónák” figyelésére a távolságtartás céljából, s használják s a dolgozók képzésére, miközben betartják a megfelelő védőintézkedéseket.
 
A robotika területén merülnek fel a legszélesebb körű újítások. Kínában, ahol az autonóm robotok elfogadottsága gyakori, több mint 50 kórházban használatosak a gépek. Nézd meg, milyen robot taxik járnak Kínában!
 
Kórházi dolgozóknak segítenek a robotok Kínában
Kórházi dolgozóknak segítenek a robotok Kínában
 
Gyorsuló felhasználás
 
Az egészségügyi intézményekben és más helyeken a robotok hatékonyan vehetik le a terhet az emberek válláról. Gyorsak, pontosak és fáradhatatlanok, ráadásul csökkentik a potenciálisan halálos fertőzések esélyét – mivel limitálják az emberek közötti érintkezést.
 
S miközben teljesen nem tudják helyettesíteni egy kórház személyzetét, lehetővé teszi számukra, hogy továbbra is a minőségi ellátás biztosítására koncentrálhassanak.
 
Mára valójában számos szakértő véli úgy: a jelenlegi időszak egyik állandó következménye a robotsegéd elterjedése lesz a történelemben, mely kiváló a betegségek terjedésének lassítására, miközben biztosítja az áruk áramlását, sőt - növelheti is. 
 
Olvasd el, milyen áruszállító robot állt már szolgálatba!
 
Még több információ a koronavírus és a mesterséges intelligencia kapcsán: https://www.nice.hu/mesterseges-intelligencia
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.