2020. 06. 11. - 09:45

A mesterséges intelligencia automatikusan elbocsáthatja a rosszul teljesítőket

A mesterséges intelligencia automatikusan elbocsáthatja a rosszul teljesítőket

Egy mesterséges intelligencia-rendszer képes megítélni, mely dolgozók nem tevékenykednek elég jól – az Amazon vállalat már használt ilyet, mellyel automatikusan kiszórja az alacsonyan teljesítő munkatársakat.

A közeljövőben akár a mesterséges intelligencia-rendszer is figyelheti teljesítményüket és elbocsáthatja ennek alapján a dolgozókat.
 
Az Amazon már 2019 közepén olyan technológiát vezetett be, mely automatikusan elküld nagyjából 100 alkalmazottat, ha nem teljesítik a szükséges termelési kvótákat. Olvasd el: a férfi, akinek először lépett a helyébe robot
 
A The Verge által megszerzett dokumentumok erre 2019 tavaszán rámutattak, mely ráirányítja a figyelmet arra, hogy az előttük álló évtizedekben valóban lehet főnökünk a mesterséges intelligencia, s bepillantást nyerhetünk a jövő rendszereinek működésébe.
 
Miközben nem minden döntést hoz meg számítógép, a dokumentumok - beleértve az Amazon ügyvédje által aláírt levelet, amely bemutatja a rendszert - feltárják, milyen mélyen automatizált a folyamat. Nem világos ugyanakkor, vajon az Amazon továbbra is használja-e a rendszert.
 
Raktári munka - Automatizált rendszerek figyelhetik a dolgozók teljesítményét
Raktári munka - Automatizált rendszerek figyelhetik a dolgozók teljesítményét
 
„Az Amazon rendszere nyomon követi az egyes munkatársak termelékenységét - olvasható a The Verge által idézett levélben. - Automatikusan generál, minden figyelmeztetés nélkül, a munkahely megszüntetését indítványozva, emberi ellenőrök bevonása nélkül”. Olvasd el: több tucat újságírót küldött el a Microsoft
 
Az Amazon szóvivője, Ashley Robinson nyilatkozott a The Verge jelentésével kapcsolatban, ám nem mondott konkrét példákat a pontatlanságokra.
 
„Sok más vállalkozáshoz hasonlóan nekünk is vannak teljesítmény-elvárásaink, függetlenül attól, hogy az alkalmazottak a vállalati vagy végrehajtási központban dolgoznak-e – állt a nyilatkozatban. - Támogatjuk azokat, akik nem teljesítik a tőlünk elvárt szintet, ugyanis külön tréningeket tartunk, amelyek segítenek javulni és sikeres karriert építeni az Amazonnál.”
 
Hozzátette: „Soha nem küldünk el alkalmazottat anélkül, hogy először ne bizonyosodnánk meg arról: teljes támogatásunkat megkapta, ideértve a célzott tréningeket, melyek segítenek a továbbfejlődésben, illetve a további képzést. Mivel egy folyamatosan növekvő vállalat vagyunk, üzleti célunk is a hosszú távú karrierfejlesztési lehetőségek biztosítása a munkavállalóink ​​számára.”
 
Érdemes megemlíteni ugyanakkor, hogy az Amazon teljesítési központjai az elmúlt évtized során több automatizáláson is átestek. A raktári robotok komplex rendszere állásokat váltott ki, de közben időnként újakat is létrehozott.
 
A munkahelyi körülmények azonban nem a jó hírükről ismertek – 2018-ban egy nevét nem vállaló munkatárs írt a Guardian lapnak. Arról számolt be, hogy véleménye szerint a cég szokatlanul nagy elvárásokat támaszt a raktármunkásokkal szemben. „A digitális nyomkövetők és indikátorok használatával a munkanapunkat percről-percre ismerik” – írta.
 
Az automatizált követő és munkaerő-szelektáló rendszer még meghökkentőbbnek hangzik, mivel ezzel lényegében átadják a foglalkoztatás feletti irányítást a mesterséges intelligencia kezébe.
 
Hogy hosszútávon ezekből a megoldásokból mi válik be, az a jövő zenéje. Bár valószínűleg a közeljövőé.
 
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.