2020. 06. 01. - 08:10

Kirúgták az újságírókat, mert mesterséges intelligencia lép a helyükbe

Kirúgták az újságírókat, mert mesterséges intelligencia lép a helyükbe

Elbocsátotta több tucat újságíróját a Microsoft – mostantól mesterséges intelligencia dolgozik helyettük. A Microsoft Híreket és az MSN-t egyre inkább robotok üzemeltetik.

Több tucat újságírójától és szerkesztőjétől vált meg a Microsoft, mert úgy vélte, munkájukat a mesterséges intelligencia is el tudja végezni.
 
Az elbocsátás a Microsoft részéről  nagymértékben a nyomás része, miszerint a mesterséges intelligenciára kell támaszkodnia a hírek és tartalmak válogatásában, melyek az MSN.com-on, a Microsoft Edge böngészőjében és a vállalat különféle Microsoft News alkalmazásaiban jelennek meg.
 
„Mint minden vállalat, mi is rendszeresen értékeljük üzleti tevékenységünket – tudatta közleményében a Microsoft. - Ez egyes helyeken megnövekedett beruházásokhoz vezethet, másutt pedig időről időre újragondolást eredményezhet. A döntések nem a jelenlegi világjárvány eredményei.”
 
Több tucat újságírót vált fel a mesterséges intelligencia a Microsoftnál
Több tucat újságírót vált fel a mesterséges intelligencia a Microsoftnál
 
A Business Insider először május 29-én számolt be az elbocsátásokról, hangsúlyozva, hogy az 50 embert érint az Egyesült Államokban, ám a kirúgások a Guardian szerint 27 embert érintenek Angliában is.
 
A Microsoft több mint 25 éve van a híriparban, miután 1995-ben elindította az MSN-t. A Microsoft News startolásakor büszkén jelentette, hogy a cégnek „több mint 800 szerkesztő dolgozik a világ 50 helyszínéről”.
 
A vállalat fokozatosan halad a mesterséges intelligencia alkalmazása felé a Microsoft News területén, s arra buzdított kiadókat és újságírókat: használják az MI-t is. Olvasd el: a szerző hangján olvas fel műveket a mesterséges intelligencia
 
Ők maguk a mesterséges intelligenciát használják tartalom keresésére, feldolgozására és szűrésére, de arra is, hogy fotókat ajánljon a szerkesztők számára, melyeket a cikkhez kapcsolhatnak.
 
Ember szerkesztőket alkalmazott különféle forrásokból származó legfontosabb történetek felkutatására, s azok megjelenítésére a Microsoft News, az MSN és a Microsoft Edge oldalakon.
 
Mint arról a Guardian beszámolt, az elküldött munkatársak többsége szerkesztőként dolgozott, vagyis nem saját írásokat publikáltak, hanem átvettek híreket médiapartnerektől, például címeket szerkesztettek, ajánlókat készítettek, ugyanakkor arra is nagy figyelmet fordítottak, hogy a nem megbízható forrásból származó információk ne kerüljenek ki hozzájuk. Olvasd el: MI-vel javítaná a mondatok minőségét a Word
 
Az egyik elbocsátott szerkesztő szerint a Microsoft döntése, az emberi szerkesztők szoftverekkel történő felváltása igen kockázatos, hiszen ők nagyon szigorú szerkesztési irányelveket alkalmaztak, s ez tette lehetővé, hogy az olvasóknak ne kínáljanak erőszakos vagy nem megfelelő tartalmat böngészőjük megnyitásakor - különös tekintettel a fiatalabb felhasználókra.
 
A fennálló helyzet kétségtelen tanulsága ugyanakkor, hogy amennyiben az emberek nem képezik magukat - követve a kor szellemét és lépést tartva a technológiával -, a médiában dolgozók mellett számos területet érinthetnek az elbocsátások a közeljövőben. A mesterséges intelligencia ugyanis napjainkra rengeteg feladat elvégzésére képes.
 
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.