2022. 07. 24. - 08:00

A pszoriázis súlyosságát segít megítélni a mesterséges intelligencia

A pszoriázis súlyosságát segít megítélni a mesterséges intelligencia

A pikkelysömör súlyosságának felmérésében támogathatja az orvosokat egy új mesterséges intelligencia rendszer – derült ki egy új jelentésből.

A pszoriázis vagy pikkelysömör meglehetősen elterjedt bőrbetegség, melynek tartós megoldása máig nincs.
 
Egy új mesterséges intelligencia (MI) rendszer most segíthet az orvosoknak a pikkelysömör súlyosságának felmérésében – derül ki egy rövid jelentésből, melyet az European Academy of Dermatology and Venereology folyóirat közölt.
 
Takashi Okamoto, a japán Yamanashi Egyetem munkatársa kollégáival egyszerűsített Psoriasis Area and Severity Index (PASI) rendszert (Single-Shot PASI) fejlesztett ki kapcsolódó mesterséges intelligencia modellekkel, amelyek képesek felmérni a pszoriázis súlyosságát. Olvasd el: Mesterséges intelligencia segít a bőrproblémák azonosításában
 
A pszoriázis súlyosságát segít megítélni a mesterséges intelligencia
A pszoriázis súlyosságát segít megítélni a mesterséges intelligencia
 
A modellfejlesztés során 705 pikkelysömör képét alkalmaztak a beteg törzsének elülső és hátsó részéről és 10 képet használtak a mély tanulási rendszer validálására.
 
Mesterséges intelligencia segítsége nélkül 13 okleveles bőrgyógyász vagy rezidens, illetve 9 orvostanhallgató pontozott tesztsorozatokat, majd hivatkozva az MI-pontszámokra, újraértékelték korábbi pontszámaikat.
 
A mesterséges intelligencia segítségével jelentősen csökkent az MI-pontszámokhoz viszonyított átlagos abszolút különbségek és az értékelők közötti szórás. Olvasd el: Bőrbetegségek detektálását is elvégzi ez a mesterséges intelligencia-rendszer
 
„A bőrgyógyászok számára a Single-Shot PASI rendszer mérsékeli a pikkelysömör-súlyosság pontozásának terhét. Még ha a Single-Shot PASI rendszer mesterséges intelligencia pontszámait nem is használják közvetlenül, az ezekre való hivatkozás csökkenti a bőrgyógyászok közötti értékelés eltéréseit” - írták a szerzők.
 
Hozzátették, a Single-Shot PASI rendszer és a mesterséges intelligencia alkalmazása azonnali eszköz lehet a pikkelysömör-súlyosság objektív ellenőrzésére a betegségben szenvedőknél.
 
A szakemberek bíznak benne, hogy a Single-Shot PASI rendszert sok bőrgyógyász és páciens használja majd.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.