2021. 09. 26. - 08:00

Akár 700 kilométert is megtesz naponta a világ első napelemes mobilháza

Akár 700 kilométert is megtesz naponta a világ első napelemes mobilháza

Megdöbbentő technológiai újítás: megérkezett a világ első napenergiával működő mobilháza, mely egy napsütéses napon több mint 700 km megtételére képes.

Stella vita néven rukkolt elő egy egyetemista csapat a világ első, napenergia-hajtotta mobilházával. A hollandiai, Eindhoven-i Technológiai Egyetem 22 hallgatójából álló csoport alkotta meg a jövőbe mutató járművet.
 
A tetején lévő napelemek segítségével a mobilház elegendő energiát termel nemcsak az utazáshoz, hanem magához a mindennapi élethez is. Meg lehet oldani benne az összes dolgot, amire egy mozgó otthonban szükség lehet - például kávét készíteni, főzni vagy zuhanyozni.
 
A tervező csapat célja az volt, hogy tudatosítsák az emberekben energiafogyasztásukat. A kempingautó-szerű jármű úgy biztosít lakó- és munkakörnyezetet, hogy közben egyszerűen a nap energiáját használja. Olvasd el ezt is: Íme a világ első, teljesen elektromos teherautója - gördeszka alappal
 
Bemutatták a világ első napelemmel működő mobilházát
Bemutatták a világ első napelemmel működő mobilházát
 
Megfelelő mennyiségűt termel a vezetéshez, a laptop töltéséhez vagy a tévénézésez, de a felhasználónak kell eldöntenie, hogyan használja fel ezt az energiát. Ehhez egy információs és szórakoztató rendszer pontosan mutatja, hogy mennyi maradt, illetve azt, hogy ezzel a mennyiséggel mire van még lehetőség.
 
S ha még nem lenne elég lenyűgöző a jármű, a motoros otthon képes akár 730 kilométert is megtenni egy napsütéses napon. Ha felhős az ég, akkor is 600 km feletti a teljesítménye.
 
A nagyméretű napelemek a tetején kinyitva megduplázzák az energiafelvételt, így az elemek gyorsabban feltöltődnek. Teljesen két napsütéses nap alatt képesek feltölteni magukat. A tető megemelésekor egy fedett, kiterjesztett lakótér jön létre. Olvasd el: Megtette első útját a világ első repülő versenyautója
 
Egy efféle jármű kétségtelenül a fenntartható utazás jövője lehet.
 
A műszaki egyetem diákjai ennek bemutatása érdekében terveztek hosszú kirándulást, mely alatt csupán a napenergiát használják. 2021. szeptember 19-én a kerekes napelemes ház elindult Eindhovenből, hogy végül a spanyolországi Andalúziába érkezzen.
 
„Ők a jövő – fogalmazott Kjell Revenberg, az egyetem napelemes csoportjának menedzsere. – A következő generáció ösztönözheti és felgyorsíthatja a fenntarthatóbb jövőre való áttérést”.
 
Sajnos, technikai problémák miatt az utat megszakították, mint azt a csoport Instagram-posztjában leírta. Mint kiderült, a jármű nem haladhat önállóan az úton, amíg nem módosítanak egyes technikai részleteken, azonban a csapat – mely trailerre helyezte a mobilházat – már dolgozik a probléma megoldásán, hogy tesztútját biztonságosan folytathassa.
 
2021. október 21-én azonban a csapat sikerrel zárta 3000 kilométeres európai útját, a hollandiai Eindhoven és a spanyolországi Tarifa között.
 
 
Fotó: Instagram/solarehv - Youtube/Stella Vita Solar Camper
L.A.

 

 

 

 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.