2021. 01. 06. - 09:45

Bélbaktériumok használatával szűri a szívbetegséget a mesterséges intelligencia

Bélbaktériumok használatával szűri a szívbetegséget a mesterséges intelligencia

Segíthet a felnőttek szívbetegséggel kapcsolatos szűrésében a mesterséges intelligencia – azzal, hogy azonosít bizonyos baktériumokat a belekben.

Szívbetegség szűrésében vehet részt a jövőben a mesterséges intelligencia – képes ugyanis arra, hogy bizonyos bélbaktériumok azonosításával észrevegye a szívproblémákat – áll egy tanulmányban, melyet a Hypertension szaklap közölt.
 
A kutatók közel 1000 beteg székletmintáját elemezték – a páciensek fele szívbeteg volt -, modern, gépi tanulási eszközükkel, amely mesterséges intelligenciát (MI) használ.
 
A megközelítés pontosan beazonosította a bélbaktériumok klasztereit a szívbetegségben szenvedőknél – mutattak rá a kutatók. Olvasd el: Szelfiből azonosítja a szívbetegség jeleit a mesterséges intelligencia
 
A belekben élő baktériumok alapján azonosítja a szívbetegséget a mesterséges intelligencia
A belekben élő baktériumok alapján azonosítja a szívbetegséget a mesterséges intelligencia
 
E baktériumok jelenléte alapján a mesterséges intelligencia alapú eszköz helyesen detektálta a szívbetegséggel küzdőket, mégpedig az esetek több mint 70 százalékában.
 
„A bél mikrobiótáját összefüggésbe lehet hozni a magas vérnyomás kialakulásával - mondta  el Bina Joe, a tanulmány társszerzője. – A magas vérnyomást csendes gyilkosnak is nevezik, mely gyakran vezet szívbetegséghez.”
 
„Tanulmányunk azt mutatja, hogy ezen baktériumok populációjában a bélben valódi változások vannak, amelyek pontosan meghatározhatják a szívbetegség kockázatának kitett embereket, még mielőtt a magas vérnyomás kialakulna” – magyarázta a szakember, aki egyébként a Toledo-i Egyetem élettani és farmakológiai osztályának elnöke.
 
Rengeteg ember küzd a világon valamilyen szívproblémával, ám sokan nem is tudnak róla, s csak akkor szembesülnek ezzel, amikor szívrohamot vagy stroke-ot szenvednek el.
 
Az új MI-alapú szűrőeszköz hozzájárulhat a szívbetegségek szűrésének javításához azáltal, hogy pontosan meghatározza a baktériumok jelenlétét a bélben.
 
Az eszköz felhasználja az egyes baktériumok jelenlétére vonatkozó adatokat a magas vérnyomásban vagy szívbetegségben szenvedő betegeknél, hogy azonosítsa a betegség által veszélyeztetetteket - annak alapján, jelen vannak-e náluk is ugyanazok a baktériumok. Olvasd el: Epilepsziás rohamot jelez előre a mesterséges intelligencia
 
A bél mikrobiom olyan mikroorganizmusokból áll - beleértve a baktériumokat -, amelyek az emberek emésztőrendszerében élve részt vesznek az élelmiszerek emésztésében és a tápanyagok feldolgozásában.
 
Az elmúlt években a bélben lévő baktériumokat egyre inkább összefüggésbe hozták a kutatók az emésztőrendszeren kívüli általános egészséggel – jegyezte meg Bina Joe.
 
A legújabb tanulmányok már azt is sugallták, hogy bizonyos baktériumok jelenléte növelheti a szívbetegségek kockázatát.
 
S mivel a bélben élő baktériumok összetétele személyenként változó, kihívást jelentett olyan teszt megalkotása, amely pontosan azonosítja a szívbetegségek kockázatát emelő baktériumokat.
 
A mesterséges intelligencia-eszköz egyelőre a fejlesztés korai stádiumában van – s még évekbe telhet, hogy az orvosok valóban használhassák a veszélyeztetett betegek azonosítására. Ám mindenképpen elindultak ezen a biztató úton.
 
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.