2020. 09. 22. - 09:45

Szelfiből azonosítja a szívbetegség jeleit a mesterséges intelligencia

Szelfiből azonosítja a szívbetegség jeleit a mesterséges intelligencia

A mélytanulási algoritmus lehetővé teszi, hogy akár egy szelfi alapján azonosíthatóak legyenek a szívkoszorúér-betegség jelei. Ehhez csupán négy arcképet kell elemeznie.

Egy mesterséges intelligencia-robot a rólunk készült szelfik segítségével képes meghatározni, felfedezhetők-e rajtunk szívbetegségről árulkodó jelek.
 
Egy új tanulmány azt sugallja: a mélytanulási számítógépes algoritmus azonosítani tudja a szívkoszorúér-betegség jeleit, azzal, hogy négy darab fényképet elemez, mely egy adott emberről készült.
 
Vagyis, a mesterséges intelligencia igen jól alkalmazható arra, hogy figyelmeztessen a szívbetegségre, sőt, a képeket el is küldi orvosunknak – tudatták a kutatók.
 
A tanulmányban való részvételre Kínában több mint 6800 embert választottak ki: az alanyok az ápolónőknek arcképeket adtak magukról, egyet szemből, kettőt profilból, illetve egyet, amelyen a fejtető is látszott. A résztvevők adatokat szolgáltattak társadalmi-gazdasági helyzetükről, életmódjukról és arról is, milyen orvosi ellátásban részesültek eddig, milyen problémáik voltak. Olvasd el: Textilszálak mérhetik fel az egészséget
 
A közeljövőben szelfi alapján is kiderülhet, van-e szívprolémánk
A közeljövőben szelfi alapján is kiderülhet, van-e szívprolémánk
 
A kutatók ezeket az információkat használták a mélytanulási algoritmus létrehozására, kiképzésére és validálására, a koszorúér-betegség olyan jelzéseinek ellenőrzésére, mint például az ősz haj, a fül- lebeny gyűrődése és a xanthelasmata – utóbbi azt jelenti, hogy apró, sárga koleszterinlerakódások figyelhetők meg a bőr alatt, általában a szemhéjaknál.
 
A projekt mögött álló tudósok szerint ugyanakkor a rendszert még tovább kell fejleszteni, jelentősebb etnikai háttérrel rendelkező emberek csoportjaiban is szükséges lenne a tesztelés.
 
„A mesterséges intelligencia-eszköz mindenesetre olcsó, egyszerű és hatékony módszer lehet arra, hogy beazonosítsunk olyan pácienseket, akiknek alaposabb kivizsgálásra van szükségük" – mondta el Zhe Zheng professzor, a kutatás vezetője, a kínai Nemzeti Szív- és érrendszeri Betegségek Központjának munkatársa. Olvasd el: Mesterséges intelligencia segíti a cukorbetegség kimutatását
 
Mint kiemelte, ez komoly lépés egy mélytanuláson alapuló eszköz kifejlesztése felé, amelyet fel lehet használni a szívbetegségek kockázatának felmérésére, járóbeteg-szakrendelőkben, vagy akár úgy is, hogy az emberek szelfiket készítenek saját szűrésük elvégzésére.
 
A végső cél egy olyan eszköz létrehozása, mely alkalmas arra, hogy a magas kockázattal élő emberek jelenteni tudjanak állapotukról még a klinikai látogatásuk előtt.
 
Az algoritmus ugyanakkor finomítást és külső validációt igényel más populációkban és etnikumokban.
 
„Az algoritmus mérsékelt teljesítményt nyújtott, a további klinikai információk pedig nem javították a teljesítményét - ami azt jelenti, hogy csupán az arcról készült fotók alapján lehet megjósolni a lehetséges szívbetegségeket” – mondta a professzor.
 
Hozzátette: az arc, a homlok és az orr több információval szolgált az algoritmus számára, mint más arcterületek. Javítani kell még azonban a specifitást, mivel a hamis pozitív arány (46 százalék) szorongást és kellemetlenségeket okozhat a páciensek számára, sőt, potenciálisan túlterhelheti a klinikákat a szükségtelen vizsgálatokat igénylő betegekkel.
 
A további vizsgálatok szükségessége mellett a tudósok az adatvédelem körüli etikai kérdéseket „kulcsfontosságúnak” tartják.
 
A tanulmányt az European Heart Journal közölte.
 
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.