2020. 11. 23. - 09:03

Epilepsziás rohamot jelez előre a mesterséges intelligencia

Epilepsziás rohamot jelez előre a mesterséges intelligencia

Mesterséges intelligencia elemzi egy, a testen hordható eszköz jeleit – segítségével megállapítható, mikor közeledik epilepsziás roham.

Agyhullámokat monitoroz az izraeli Ben-Gurion Egyetem kutatói által kifejlesztett, új elektroenkefalográf (EEG), amely a testen viselhető. Jeleit a mesterséges intelligencia elemzi, s ha epilepsziás roham közeledtét érzékeli, jelez, akár már egy órával korábban – ami nem kis segítséget jelent a betegeknek.
 
Az eszközt Epiness-nek nevezték el, s a gépi tanulás módszerét használja. Az agyi aktivitást algoritmus elemzi, s folyamatosan kutatja az előjeleket, melyek rohamra utalhatnak. Amennyiben ilyet fedez fel, azonnal értesíti viselőjét az okostelefonján keresztül, mely a készülékhez vezeték nélkül kapcsolódik. 
 
A kutatók szerint a mesterséges intelligenciát alkalmazó EEG készülék 95-97 százalékos pontossággal jelzi előre, ha epilepsziás roham közeledik. Olvasd el: Szelfiből azonosítja a szívbetegség jeleit a mesterséges intelligencia
 
Mesterséges intelligencia segít az epilepsziás roham előrejelzésében
Mesterséges intelligencia segít az epilepsziás roham előrejelzésében
 
Nem az Epiness azonban az első olyan eszköz, mely a roham előrejelzésében igyekszik segíteni.
 
A Lafayette-i Lousiana-i Egyetemen Amerikában hasonló szerkezettel rukkoltak elő a szakemberek. Az algoritmus, amelyek kidolgoztak, elmondásuk szerint ugyanilyen pontossággal működik. Olvasd el: Sütirajzból szúrja ki az Alzheimer-kórt a mesterséges intelligencia
 
Annyi bizonyos, hogy bármelyik – vagy akár mindkét – verzió piacra kerül, óriási segítséget jelenthet az epilepsziásoknak.
 
Ha ugyanis tudják, mikor várható egy roham, képesek gyógyszerrel mérsékelni annak mértékét, ha pedig erre nincs mód, legalább biztonságba helyezhetik magukat arra az időre, amikor a roham bekövetkezik. Így a sérülés és a potenciális halál lehetősége is csökken.
 
Az epilepszia egy igen erőteljes, időnként rendkívüli módon legyengítő idegi eredetű betegség. A páciensek 30 százaléka nem reagál megfelelően a gyógyszerekre, s félelemben éli mindennapjait, tartva a következő rohamtól, melynek érkezése szinte megjósolhatatlan.
 
Az ilyen betegek esetében egy jól működő roham-előrejelző eszköz jelentősen javíthatja az életminőséget. A rohammal összefüggő sérülések lehetőségét is csökkenti.
 
A jelenlegi rohamjelző eszközök képesek valós időben észlelni azokat, ám előrejelezni a közelgő rohamot nem tudják.
 
Ezen a mesterséges intelligencia most változtathat.
 
 
László Adrienn

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.