2024. 05. 13. - 10:55

Bukott a mesterséges intelligencia az ötleteivel a Toyotánál

Bukott a mesterséges intelligencia az ötleteivel a Toyotánál

Mesterséges intelligencia kapta a feladatot, most mégis embereknek adják ki – kiderült ugyanis, hogy az ötletei nagyrésze nem megvalósítható.

Ma már nem ismeretlen számunkra, hogy a mesterséges intelligencia gyorsan és sok ötlettel képes előrukkolni – nem biztos azonban, hogy ezek valóban megvalósíthatóak.
 
Szép, szép, de nem megvalósítható
 
Ez történt a Toyota Research Institute (TRI) intézetnél, amely a generatív mesterséges intelligenciának adott ki egy feladatot, most mégis embereket keresnek a megvalósítására.
 
Fejlett számítógépek valóban több millió elméleti kombinációt adtak meg az utasítások alapján, ebből a szakemberek 30 ezret választottak ki – ezekről gondolták első ránézésre, hogy azokat elő lehet állítani.
 
Két esztendőt áldoztak az innovatív anyag-projektre, melynek során a 30 ezerből csak 12-vel lehetett foglalkozni és végül csupán egyetlen egy hozott valóban eredményt. Olvasd el: Így hatnak a munkahelyi robotok az emberekre
 
Bukott a mesterséges intelligencia az ötleteivel a Toyotánál
Bukott a mesterséges intelligencia az ötleteivel a Toyotánál
 
Bár manapság egyre több új anyag jelenik meg, a technológia és az emberi erőforrás nem végtelen, amelyet a megvalósításhoz használni lehet. Vagyis a laboratóriumi munka nem feltétlen hoz eredményt – ennek az esélye csökken.
 
Miután a Toyota Research Institute nem járt kiemelkedő sikerrel a mesterséges intelligenciával, ösztöndíjat ajánlott fel a tudományos világban tevékenykedőknek.
 
Ötleteket emberektől
 
Olyan ötletekre van szükségük, amelyekkel hatékonyan és precízen meghatározható, megvalósítható-e a gyakorlatban egy adott elméleti anyagstruktúra, s nemcsak laboratóriumi szinten, hanem a sorozatgyártáshoz is – vagy kár lenne időt és pénzt pazarolni a kísérletezésre.
 
A projekt keretében 4 választott csapat működik majd együtt a Toyota Research Institute kutatóival. Az első két évben az elméleti megoldásokon dolgoznak, majd azt követően a megvalósításra is két évet kapnak.
 
A cél eljutni az innovatív anyagok sorozatgyártásáig – tudatta az intézet.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.