2022. 09. 17. - 08:00

Csökkentheti a gyógyszerek gyakori mellékhatásait egy mesterséges intelligencia-eszköz

Csökkentheti a gyógyszerek gyakori mellékhatásait egy mesterséges intelligencia-eszköz

A mesterséges intelligencia segíthet a klinikusoknak felmérni, mely betegeknél lehet számítani a bizonyos gyakran használt antidepresszánsok, antihisztaminok és hólyaggyógyszerek káros mellékhatásaira.

Új eszközt értékelt a közelmúltban az Exeteri és Kenti Egyetem, valamint a Medway NHS és a Social Care Partnership Trust intézmény kutatása. A szakemberek az Age and Ageing szaklapban számoltak be arról, hogy az eszköz célja annak kiszámítása, mely gyógyszereknek van nagyobb valószínűséggel káros, ún. antikolinergikus hatása a testre és az agyra.
 
Ezen szövődményeket számos, vényköteles és vény nélkül kapható orvosság okozhatja, amelyek az acetilkolin nevű, kulcsfontosságú neurotranszmitter blokkolásával gyakorolnak hatást az agyra.
 
Számos készítmény - köztük egyes hólyaggyógyszerek, antidepresszánsok, gyomor- és Parkinson-kór elleni gyógyszerek – bírnak bizonyos fokú antikolinergikus hatással, s általában idősebb emberek alkalmazzák őket. Olvasd el: Gyógyszer-kombinációk mellékhatásait jósolja meg az MI
 
Csökkentheti a gyógyszerek gyakori mellékhatásait egy mesterséges intelligencia-eszköz
Csökkentheti a gyógyszerek gyakori mellékhatásait egy mesterséges intelligencia-eszköz
 
Az antikolinergikus mellékhatások közé tartozik a zavartság, homályos látás, szédülés, az esések és az agyműködés csökkenése. A hatások növelhetik az esések kockázatát és összefüggésbe hozhatók a mortalitás növekedésével. Hosszan tartó használat esetén a demencia magasabb kockázatával is kimutatható a kapcsolat.
 
A kutatók olyan eszközt fejlesztettek ki, amellyel mesterséges intelligencia segítségével kiszámíthatóak a gyógyszerek káros hatásai.
 
A csoport az új online eszközt International Anticholinergic Cognitive Burden Tool (IACT) néven hozta létre, amely természetes nyelvi feldolgozást, egy mesterséges intelligencia módszert és kémiai szerkezetelemzést alkalmaz az antikolinergikus hatású készítmények azonosítására.
 
Ez az eszköz az első, amely gépi tanulási technikát foglal magába és egy webhelyportálon érhető el, ráadásul automatikusan frissül. Olvasd el: Mesterséges intelligencia gyógyszerek és vakcinák előállítására
 
Az antikolinergikus terhelést a szakemberek úgy értékelik, hogy a jelentett nemkívánatos események alapján pontszámot adnak és szorosan igazodnak a felírandó gyógyszer kémiai szerkezetéhez, ami minden korábbi rendszernél pontosabb és korszerűbb pontozási rendszert eredményez. További kutatást és modellezést követően a kifejlesztett eszköz a valós betegadatokkal segítheti a gyógyszer-felírást, így csökkentve a készítmények kockázatait.
 
„Az antikolinergikus hatású gyógyszerek használata jelentős káros hatásokkal járhat, például esések és zavartság, amelyek elkerülhetők. Sürgősen csökkentenünk kell a káros mellékhatásokat, mivel ezek kórházi kezeléshez és halálhoz vezethetnek. Az új eszköz ígéretes utat kínál egy személyre szabottabb orvosi megközelítés felé, amely biztosítja, hogy az adott személy biztonságos és hatékony kezelést kapjon, miközben elkerüli a nem kívánt antikolinergikus hatásokat” – mondta el Chris Fox, az Exeteri Egyetem professzora.
 
„Több mint 20 éve dolgozom ezen a területen. Az antikolinergikus mellékhatások nagyon legyengíthetik a páciesneket. Jobb módszerekre van szükségünk ezeknek a mellékhatásoknak a felmérésére" – jegyezte meg Ian Maidment professzor az Aston Egyetemről.
 
„Eszközünk az első, amely innovatív mesterséges intelligencia technológiát alkalmaz az antikolinergikus terhelés mérésére – végső soron a további kutatások elvégzése után az eszköznek támogatnia kell a gyógyszerészeket és a gyógyszert felíró egészségügyi szakembereket, hogy a legjobb kezelést ajánlják a betegek számára” – tette hozzá dr. Saber Sami, a University of East Anglia munkatársa.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.