2021. 10. 20. - 09:00

Mesterséges intelligencia talált gyógyszert a gyermekek agydaganatára

Mesterséges intelligencia talált gyógyszert a gyermekek agydaganatára

A kutatók mesterséges intelligencia segítségével alkottak új gyógykészítményt, olyan gyermekek számára, akik az agydaganat egy ritka, halálos formájában szenvednek.

Sikeresen alkalmazták a mesterséges intelligenciát a tudósok, hogy létrehozzanak egy új gyógyszert, olyan gyermekek számára, akik az agydaganat egy ritka és halálos formájával küzdenek. Ez a rák mindeddig legyőzhetetlennek bizonyult, túlélési esélyei több mint fél évszázada nem javultak.
 
Az áttörésnek köszönhetően a kutatók abban bíznak: új korszakot nyithatnak, melyben a mesterséges intelligencia minden ráktípus kezelésére kifejleszthet kezelést.
 
A kutatók felfedezésükről a Cancer Discovery folyóiratban számoltak be. Olvasd el: Vérteszttel azonosítja az agytumor jeleit a mesterséges intelligencia
 
Ígéretes gyógyszerkombinációt azonosított a mesterséges intelligencia az agydaganat ellen
Ígéretes gyógyszerkombinációt azonosított a mesterséges intelligencia az agydaganat ellen
 
A mesterséges intelligencia valós átalakító hatással bír a gyógyszerek felfedezését illetően. Tanulmányunkban olyan gyógyszerkombinációt azonosított, amely ígéretesnek tűnik egyes, gyógyíthatatlan agyrákkal küzdő gyermekek esetében” – mondta el Kristian Helin professzor, a londoni The Institute of Cancer Research (ICR) vezérigazgatója. Hozzátette: ez lehet az egyik első példa arra, hogy a mesterséges intelligencia által javasolt kezelések a betegek javát szolgálják.
 
A tanulmány keretében az ICR és a Royal Marsden NHS Foundation Trust informatikusai és rákspecialistái mesterséges intelligenciát alkalmaztak annak megállapítására, hogy az everolimus, illetve a vandetanib nevű gyógyszer kombinációja kezelheti-e a diffúz belső pontine glioma (DIPG) betegséget, amely egy, gyermekeknél jelentkező, ritka és gyorsan növekvő agydaganat-típus.
 
A DIPG-t és más, hasonló típusú daganatokat napjainkban is hihetetlenül nehéz eltávolítani műtéti úton, mert diffúzak – ez azt jelenti, hogy nincsenek jól körülhatárolható határai az operáció szempontjából.
 
A meglévő gyógyszerekre vonatkozó adatok összegyűjtése után azonban a kutatócsoport megállapította: az everolimus fokozhatja a vandetanib azon képességét, hogy a vér-agy gáton „átsurranjon” és képes legyen kezelni a rákot.
 
A kombináció egereknél már hatékonynak bizonyult, s most gyermekeknél is kipróbálták. A kutatás megállapította, hogy a két gyógyszer kombinációja 14 százalékkal növelte az egerek túlélését a standard kontroll-kezelésben részesülőkhöz képest. Olvasd el: Mesterséges intelligencia és MRI segít kizárni a rákot sűrű mellszövet esetén
 
A szakértők remélik, hogy a nagyobb klinikai vizsgálatok során a gyermekek sokkal nagyobb csoportján is tesztelhetik a módszert.
 
„A mesterséges intelligencia-rendszer javasolta, hogy két létező gyógyszer kombinációját alkalmazzuk néhány DIPG-vel kezelt gyermek esetében. Az egyik az ACVR1 mutációt célozza meg, a másik pedig a vér-agy gáton való átsiklást. A kezelés meghosszabbította a túlélést az egérmodelleknél, de már elkezdtük tesztelni kisgyermekeknél is – mondta el Chris Jones, az ICR gyermekgyógyász ​​agytumor-biológia professzora.
 
Hozzátette, hogy még mindig szükségük van egy teljes körű klinikai vizsgálatra, annak felmérésére, hogy a kezelés előnyös lehet-e a gyermekek számára, ám sokkal gyorsabban jutottak el a mesterséges intelligencia segítségével ebbe a szakaszba, mint az valaha is lehetséges lett volna nélküle.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.